Bewoners van het nieuwe 'Haagse Hendrik' in Spoorwijk kleuren hun buurt groen

Galina samen met haar dochter in de winnende tuin
Galina samen met haar dochter in de winnende tuin © Haag Wonen
DEN HAAG - Groene schuurdaken, groene schuttingen en aan de gevel een verticale tuin met planten en kruiden: het nieuwe Haagse Hendrik moet een duurzaam stukje buurt in Spoorwijk worden. Woensdag werden de 154 nieuwbouwwoningen aan de Jonathanstraat, Schimmelweg, Van Meursstraat en Doctor Schaepmanstraat officieel opgeleverd. Ook was het resultaat te bewonderen van bewoners die hard hebben gewerkt om hun tuin zo groen mogelijk in te richten.
Al het levend groen is zowel goed voor de natuur als voor de bewoners, geeft Haag Wonen aan. 'Het zorgt voor minder wateroverlast in natte periodes en verkoeling in hete periodes en het is goed voor de biodiversiteit: dieren, vogels en insecten profiteren ervan. Daarbij heeft het positieve effecten op de buurt en het woonplezier van bewoners.'
Ook de winnaar van de tuinwedstrijd, die dit voorjaar werd georganiseerd om bewoners met een tuin uit te dagen deze groen in te richten, werd woensdag bekend gemaakt. Een jury bestaande uit vertegenwoordigers van Haag Wonen, Hoogheemraadschap Delfland, ROC Mondriaan en een professioneel hoveniersbedrijf kozen voor de tuin van Galina als groenste tuin.

Zelf gezaaid

'Ik had echt niet verwacht dat we zouden winnen', zegt Galina. 'Maar ik ben heel blij. Ik ben samen met mijn man en dochtertje hard bezig geweest, het gras hebben we zelf gezaaid. Mijn man werkt als chefkok, dus we hebben ook veel kruiden, druiven, aardbeien en tomaten. En natuurlijk bloemen. Om het ’s avonds ook gezellig te maken, hebben we sfeerverlichting. Het was erg leuk om in de tuin bezig te zijn en we zijn nog niet klaar.'

Oude gevelstenen

De Haagse Hendrik is een verwijzing naar de beroemde architect Hendrik Berlage. 'Het is een eerbetoon aan de iconische architect en aan de karakteristieke woningen in Berlagestijl die er voorheen stonden', geeft Haag Wonen aan. 'De nieuwe betaalbare woningen zijn een moderne vertaling daarvan. De oude gevelsteen is bewaard gebleven en opgenomen in de gevel van het nieuwe gebouw. Daarnaast prijkt een nieuwe gevelsteen in dezelfde karakteristieke Haagse Schoolstijl.' Deze werd woensdag onthuld tijdens de oplevering.
De onthulling van de gevelsteen in Haagse Schoolstijl
De onthulling van de gevelsteen in Haagse Schoolstijl © Haag Wonen

💬 Neem contact op!

Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!