Zaterdag Live over verruiming 30 kilometerzones

© Richard Mulder
DEN HAAG - In onze 'Zaterdag Live' uitzending van zaterdag 28 mei richten wij ons in het stamtafelgesprek op 'Verruiming 30 km/u zones'. Een maximunsnelheid van 30 kilometer per uur is steeds gebruikelijker. Maar er is ook veel weerstand tegen verruiming van de 30 kilometerzones naar doorgaande routes, omdat men bang is dat OV, hulpdiensten maar ook het gewone verkeer dan niet meer doorstroomt. In Zaterdag Live gaan gasten van onderzoeksbureau SWOV, een verkeerspsycholoog en de politiek in gesprek hierover.
Het is al steeds gebruikelijker dat woonwijken gelden als gebieden met een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. Ook buiten en door woonwijken in de bebouwde kom worden er steeds meer zones met deze maximumsnelheid aangelegd. Het verlagen van de maximumsnelheid van 50 naar 30 kilometer per uur verkort de remweg van auto's drastisch en maakt de kans op letsel in het stadsverkeer tientallen procenten kleiner.
Dat het onderwerp leeft bleek onlangs weer: er was een protest van buurtbewoners tegen het handhaven van de 50 km/h zone langs het Regentesseplein, waardoor de uitgebreide terrassen (ingericht tijdens de coronaperiode) van het plein af moesten vanwege de veiligheid van het bedienende personeel dat er overstak.
Artiest: Martijn Breeman (Musonius).

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!