'Nog even doorbijten': automobilisten en fietsers banen zich een weg door alle afzettingen

DEN HAAG - Werkzaamheden aan tramlijn 16, het Piet Heinplein ligt open, werkzaamheden in Loosduinen en de Utrechtsebaan. De halve stad ligt open voor werkzaamheden. Zowel fietsers als automobilisten moeten op verschillende plekken omrijden en er staan ontzettend veel omleidingsborden in de stad. 'We realiseren ons dat we veel geduld en begrip vragen van weggebruikers in Den Haag', zegt verkeerswethouder Robert van Asten (D66).
Volgens Van Asten gaat het ook nog wel even duren. 'Er wordt op veel plekken in de stad gewerkt om tramsporen en fietspaden te vernieuwen. Daarnaast is er geregeld groot onderhoud nodig, want in het drukke Den Haag wordt het wegennet intensief gebruikt', zegt de wethouder. 'Het is voor iedereen nog even doorbijten, maar uiteindelijk gloort er licht aan het eind van de tunnel.'
Hofweg bij het Binnenhof ligt ook open
Hofweg bij het Binnenhof ligt ook open © Den Haag FM

En tijdens de lockdown dan?

Konden deze werkzaamheden dan niet tijdens de lockdowns worden gedaan? Toen mensen thuiswerkten en er nauwelijks iemand op straat was.
Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, legt de gemeente uit. 'Omdat de aanbesteding van de uitvoering jaren in beslag neemt en (grote) aannemers die dit uitvoeren zelf ook jaren vooruit plannen en te maken hebben met personeelstekorten.' Daarnaast moet de bestelling van materialen lang van tevoren geplaatst worden. 'De trams voor lijn 16 zijn vier jaar geleden al gekocht en worden nu pas opgeleverd', aldus de gemeente.
De gemeente probeert de overlast zoveel mogelijk te beperken. 'Maar ongemerkt gaat dat uiteraard niet.' Daarom adviseert de wethouder het type vervoermiddel af te stemmen op de bestemming en de auto - indien mogelijk - zoveel mogelijk thuis te laten. 'Kan dat niet, dan raden we automobilisten aan om Google Maps te gebruiken, voor zo actueel mogelijke informatie en navigatie.'

Tram 16

Wij zetten een paar grote projecten voor je op een rij:
De Stadhouderslaan, de Waldeck Pyrmontkade, de Zoutmanstraat en de Gravenstraat. Het zijn een paar plekken waar de straat helemaal openligt voor de aanpassing van de tramrails voor de nieuwe tram op lijn 16. Vanwege de werkzaamheden vervallen de haltes voor twee maanden.
Aanpassingen route tram 16 Gravenstraat
Aanpassingen route tram 16 Gravenstraat © Den Haag FM
Dit jaar is begonnen met vernieuwingen op de route van tram 16 om het geschikt te maken voor nieuwe lagevloertrams. Door de lage instap kunnen reizigers met een rolstoel, rollator en kinderwagen zonder moeite in- en uitstappen. Zo moet het ov voor iedereen beschikbaar worden. Daarnaast zijn de nieuwe trams langer en ruimer.
Einddatum: De huidige omleidingen gelden tot en met 19 juni. Daarna begint een nieuwe omleidingsroute. Kijk voor meer informatie op de site van HTM.
Stadhouderslaan bij Omniversum/Museon
Stadhouderslaan bij Omniversum/Museon © Den Haag FM
Kruising Stadhouderslaan/President Kennedylaan
Kruising Stadhouderslaan/President Kennedylaan © Den Haag FM

Piet Heinplein

In maart is begonnen met de renovatie van het Piet Heinplein in het Zeeheldenkwartier. De oude kademuren en bruggen worden vervangen. Ook het plein zelf wordt aangepakt: de overkapping verdwijnt waardoor de gracht weer zichtbaar wordt. Uiteindelijk wordt het plein een gebied voor langzaam verkeer en een plek om te ontspannen.
Einddatum: het plein moet eind 2023 klaar zijn.
Werkzaamheden Piet Heinplein
Werkzaamheden Piet Heinplein © Den Haag FM

Utrechtsebaan

De verbouwing van de Utrechtsebaan zit er bijna op. Sinds april kan je alweer via de Utrechtsebaan de stad in, maar de andere weghelft wordt nu nog aangepakt. Sinds Hemelvaartsdag kan je via toerit 2 weer de A12 op.
Einddatum: Eind juni. De werkzaamheden liepen een maand vertraging op waardoor de Utrechtsebaan met Hemelvaart niet open ging.
Dit zijn uiteraard niet alle werkzaamheden. Alle andere projecten kan je teruglezen op deze site van de gemeente.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!