Joepie de poepie! Ome Willem haalt de Dikke Van Dale: 'Werkelijk fantastisch leuk'

Edwin Rutten
Edwin Rutten © Den Haag FM
DEN HAAG - 'Joepie de poepie' en 'grote grijze geitenbreier', de uitspraken uit De film van Ome Willem komen in de Dikke van Dale. 'Ik keek er wel van op. En ik vind het werkelijk fantastisch leuk na al die jaren dat dat nog steeds leeft', zegt acteur Edwin Rutten bij Bob Staat Op.
Rutten had niet verwacht dat de kreet uit 1974 in 2022 nog weer zo in de belangstelling zou komen te staan. En dat terwijl 'joepie de poepie' spontaan is ontstaan, vertelt hij.
'Ik kwam door die papieren deur en er stond niks in het draaiboek. Maar om nou te zeggen: goedemiddag, dag kinderen of hallo.' Omdat hij toch die kinderen wil verwelkomen zegt hij: Joepie! 'Maar dat vond ik ook niks. Dus gelijk er achteraan: poepie. En dat in anderhalve seconde, het was wanhoop.'

Dag Ome Willem!

Dat het bij veel mensen is blijven hangen, is wel duidelijk. Nog steeds wordt hij op straat aangesproken als Ome Willem. 'Iedere dag hoor ik wel joepie de poepie of dag Ome Willem.' En zelf kan hij er ook wat van als iemand met grijs haar hem aanspreekt. 'Dan zeg ik: Dag grote grijze geitenbreier of Dag rakker!'
Dat de termen na al die jaren nog steeds worden gebruikt was voor de Dikke van Dale reden om ze op te nemen in het woordenboek.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!