Chauffeurs streekbussen EBS staken woensdag, HTM-chauffeurs leggen donderdag werk neer

De bussen van EBS
De bussen van EBS © EBS
DEN HAAG - Een aantal bussen van vervoerder EBS zal woensdag 1 juni niet rijden. Op die dag legt een deel van het streekvervoer in de regio Haaglanden voor een dag het werk neer, omdat ze een betere CAO willen. Eerder werd al duidelijk dat de bussen en trams van HTM donderdag de hele dag niet zullen rijden door een staking.
'We betreuren het dat onze reizigers mogelijk de dupe worden van deze actie', laat vervoerder EBS weten. Ze zegt nog niet te weten hoeveel ritten er woensdag komen te vervallen. 'Maar hou er rekening mee dat jouw bus niet rijdt.' De actie van de chauffeurs is onderdeel van de estafettestakingen in het streekvervoer waarbij twaalf dagen op rij chauffeurs het werk neerleggen.
'Hogere lonen en betere arbeidsvoorwaarden moeten meer jongeren op de bus krijgen en op die manier zorgen voor een lagere werkdruk. De chauffeurs gaan door tot ze dat voor elkaar hebben', zegt Marijn van der Gaag, bestuurder FNV Streekvervoer. Veronika Teunissen van FNV laat aan mediapartner Omroep West weten dat de kans bestaat dat een aantal bussen wel zal rijden omdat vakbond CNV wel akkoord is gegaan met het cao-voorstel.

Staking HTM

Een dag later, op donderdag 2 juni, wordt gestaakt door de chauffeurs van HTM. Er rijden die dag geen trams of bussen in de stad. De Haagse vervoerder zegt het 'zeer vervelend' te vinden dat reizigers de dupe zijn van de actie die de hele dag zal duren.
De medewerkers van HTM staken omdat de vervoerder weigert de looneisen van de vakbonden in te willigen. HTM heeft een salarisaanbod gedaan waarbij het loon 3,1 procent stijgt. De vakbonden willen een loonsverhoging van minimaal vijf procent en willen een minder hoge werkdruk voor het personeel.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!