Moerwijk geplaagd door overlast: 'Weet niet wat ze op het stadhuis zitten te doen'

Agenten doen sporenonderzoek na de schietpartij in de Weldamstraat
Agenten doen sporenonderzoek na de schietpartij in de Weldamstraat © Regio 15
DEN HAAG - 'Ik zou best nog wel een keertje net als vroeger in Moerwijk willen wonen', zong Harrie Jekkers in O, o, Den Haag. Het is de vraag of dat vandaag de dag nog zo is, want de problemen zijn er groot. 'We hebben het over autobranden, drugsdealers die af en aan door de wijk rijden in ploegendiensten, steekpartijen, een vrijwilliger van ons die neergeschoten is. Het is een algeheel gevoel van onveiligheid', vertelt Neo de Bono. Vanuit het college wordt weinig steun gevoeld om de problemen aan te pakken. ChristenUnie/SGP, SP en Hart voor Den Haag willen dat er wordt ingegrepen.
Er heerst een 'algeheel gevoel van onveiligheid', vertelt buurtbewoner De Bono in Bob Staat Op. 'Van negen tot vijf is er meestal wel wat te doen, maar van vijf tot negen wordt het spannend. Dan is de hulpverlening naar huis en de gemeente dicht. Dan is het over aan de wijk hoe het er aan toe gaat', vanuit het college voelt hij weinig steun voor de problemen in de wijk: 'Gelukkig hebben we vanuit het stadsdeel wel support, maar van het stadhuis... Het lijkt alsof we in een hele andere stad zitten en dat ze de weg niet weten te vinden.'
Een nieuwe GGZ-locatie van Parnassia aan de Assumburgweg vindt hij geen goed idee. 'We zitten gewoon vol, het is al bijna een open inrichting', zegt De Bono. 'We hebben die mensen ook niks te bieden, want we komen zelf amper rond. Het water staat ons aan de lippen.'

Situatie moet verbeteren

Er is bij De Bono weinig vertrouwen dat de situatie in Moerwijk snel zal verbeteren. 'We komen geld tekort, het is het armste stadsdeel en het heeft het minste geld. We zitten nu al in mei dat budgetten voor bewonersinitiatieven, die we hard nodig hebben om het leuk te houden en leefbaar te houden. Daar is geen geld voor. Ik weet niet wat ze op het stadhuis zitten te doen. Als wij vragen om hulp en er wordt wel ja gezegd, maar heel de tijd nee gedaan, wat is dan nog de verwachting.'

'Zo gaat het niet langer'

ChristenUnie/SGP en SP hebben vragen gesteld over de situatie in Moerwijk. Ze willen van het college weten welke concrete stappen er zijn genomen om de veiligheid in de wijk te verbeteren na de schietpartij op de Weldamstraat. Ook willen ze meer integrale handhavingsacties om (drugs)overlast 'bij de wortel' aan te pakken. 'De bewoners voelen zich in de steek gelaten door de lokale politiek en dat kan ik goed begrijpen. Er moet daarom snel iets verbeteren, want zo gaat het niet langer', vindt ChristenUnie/SGP-fractievoorzitter Judith Klokkenburg.

'Alle zeilen bijzetten'

Daarnaast zijn de partijen van mening dat het 'gezien de huidige situatie in de wijk' niet verstandig is om meer zorgdoelgroepen toe te laten in zogenoemde convenantwoningen -een woning bedoeld voor een cliënt uit een zorgdoelgroep- in de wijk. Ze pleiten ervoor dat buiten Moerwijk te spreiden. Ook zou de gemeente het buurtpreventieteam (financieel) moeten ondersteunen zodat zij door kan gaan met haar werk. 'Het is belangrijk dat we nu alle zeilen bijzetten om te voorkomen dat Moerwijk verder door de bodem zakt', stelt Lesley Arp (SP).
Ook Hart voor Den Haag is voorstander van meer handhaving in Moerwijk. 'Het is niet uit te leggen dat deze wijk meer en meer verloederd, mensen ’s avonds niet meer over straat durven en geregeerd wordt door drugsdealers, verslaafden en reltuig', stelt de partij.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!