Bussen en trams rijden niet, HTM-chauffeurs staken

© HTM
DEN HAAG - Even een bus of tram van HTM pakken zit er vandaag niet in. Omdat chauffeurs staken rijden er vandaag de hele dag geen bussen of trams door de stad. Het personeel wil een nieuwe cao met meer loon en een minder hoge werkdruk, maar de onderhandelingen zijn vastgelopen. Vervoerder HTM zegt het voor reizigers 'zeer vervelend' te vinden dat zij last zullen hebben van de actie die de hele dag zal duren.
De vakbonden (FNV Streekvervoer en CNV Vakmensen) willen een nieuwe cao met vijf procent meer loon, koopkrachtbehoud en het verhogen van de loonschalen met 100 euro bruto per maand. Daarnaast moeten er ook concrete afspraken worden gemaakt én nagekomen over het verlagen van de werkdruk.
HTM heeft een salarisaanbod gedaan waarbij het loon 3,1 procent stijgt. Dat komt mede omdat de coronacrisis nog steeds een grote impact op het bedrijf. 'Alhoewel de Rijksoverheid HTM steunt met een beschikbaarheidsvergoeding, moet het bedrijf 5-7% van de kosten zelf opbrengen', staat op de website van het bedrijf te lezen.

Eindbod onvoldoende voor vakbonden

'We beseffen dat we in onze vorige cao onderhandelingen al een groot gebaar hebben gevraagd van onze medewerkers door de nullijn vast te houden. HTM heeft toen ingezet op baanbehoud, het voorkomen van gedwongen ontslagen en het verder vormgeven van een ouderenregeling waarbij eerder stoppen met werken mogelijk wordt gemaakt. We realiseren ons ook dat de kosten voor het levensonderhoud zijn gestegen door de inflatie. Daarom hebben we in april een verbeterd eindbod gedaan om de vakbonden tegemoet te komen.'
Dat eindbod bleek niet voldoende voor de vakbonden. 'Afgelopen periode hebben de vakbonden HTM een ultimatum gesteld om het eindbod te verbeteren en met een goede loonsverhoging te komen, de afspraken rondom koopkrachtbehoud na te komen en de werkdruk te verlagen. HTM is hier niet op ingegaan en het ultimatum is verlopen op 18 mei 2022', meldt CNV Vakmensen bij haar oproep om het werk neer te leggen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!