Gemeente gaat 400 asielzoekers opvangen op de Binckhorst: 'Situatie in Ter Apel is schrijnend'

Foto ter illustratie: Alexandra Tran (Unsplash)
Foto ter illustratie: Alexandra Tran (Unsplash)
DEN HAAG - Vierhonderd asielzoekers zullen een half jaar lang worden opgevangen in een kantoorpand op de Binckhorst. 'We kennen allemaal de beelden uit Ter Apel', zegt wethouder Arjen Kapteijns. 'De situatie daar is zo schrijnend, dat wij als Den Haag onze verantwoordelijkheid moeten nemen.'
Het betreffende pand aan de Regulusweg is eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) en wordt de komende weken geschikt gemaakt voor de noodopvang, die ingaat vanaf 1 juli. De gemeente wil hiermee bijdragen aan 'het oplossen van de landelijke crisis in de vluchtelingenopvang.'
Het Centraal Orgaan voor de opvang van asielzoekers (COA) is verantwoordelijk voor de begeleiding, opvang en toezicht in en rondom het terrein. Continue beveiliging, een locatiemanager als aanspreekpunt en overlegstructuren met ondermeer omwonenden, politie en brandweer zouden de veiligheid moeten waarborgen.

Verlenging

Ook dagbesteding, voorinburgering en voorziening in de dagelijkse behoeften worden verzorgd door het COA. Passend onderwijs wordt geregeld voor eventueel aanwezige kinderen.
In principe worden de vluchtelingen tot 31 december opgevangen. Wel is het COA met het RVB en de gemeente in gesprek over de eventuele verlenging van de termijn. Als dat doorgang vindt, wil de gemeente ook onderzoeken of het mogelijk is om andere groepen in het pand onder te brengen, zoals statushouders en mensen die onderdak zoeken na uit een zorginstelling te zijn ontslagen.
Omwonenden van de opvanglocatie worden geïnformeerd via een bewonersbrief, waarmee ze tevens worden uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!