Horeca krabbelt weer op, maar schulden sluimeren door: 'Ondernemers hebben ruimte nodig'

Foto ter illustratie | Bimo Luki (Unsplash)
Foto ter illustratie | Bimo Luki (Unsplash)
DEN HAAG - De temperaturen beginnen te stijgen en langzamerhand raken de terrassen op het Plein en de Grote Markt weer afgeladen. En dat is te merken: de horeca-omzetten zijn bijna weer terug op het niveau van vóór corona. Een gunstige ontwikkeling, aldus Hans Biesheuvel, de voorzitter van Ondernemend Nederland (ONL). Al zitten er 'onder de motorkap' nog veel onopgeloste zaken.
Met 91% omzet ten opzichte van het eerste kwartaal in 2019 lijkt de horeca op te staan uit zijn graf. Maar de coronacrisis laat diepere sporen na dan in de eerste instantie zichtbaar. Zo hebben veel ondernemingen een schuld bij de Belastingdienst die zij binnen vijf jaar moeten afbetalen. 'En 50% van die zaken is niet in staat om dat te doen', aldus Biesheuvel bij Haags Bakkie.
Daarnaast is het personeelsbestand sinds corona leeggelopen en trekt het niet vanzelf meer aan. 'Ondernemers krijgen de bezetting niet rond, waardoor ze soms maar vier dagen open kunnen. Dan zitten ze vaak ook wel vol, maar die huurprijs blijft hetzelfde. Mensen komen niet rond en dan moeten ze ook nog eens schulden betalen.'
hans biesheuvel
hans biesheuvel

Te weinig betaald

De schaarsheid van horecapersoneel is voor Biesheuvel simpel te verklaren: 'Mijn dochter werkte naast haar studie ook op een terras, maar is tijdens corona bij een remedial teacher gaan werken. Nu wil ze de horeca niet meer in omdat ze op haar nieuwe plek gewoon twee keer zoveel betaald krijgt.'
Ondanks de diepe financiële put zullen ondernemers dus toch echt 'aan de bak' moeten om te investeren in personeel, vindt Biesheuvel. 'Ja, de arbeidsmarkt is uitdagend, maar je moet als ondernemer ook denken: wat kan ik doen om het aantrekkelijker te maken? Daarbij kan je denken aan het bijstellen van het uurtarief, of opleidingen die werknemers verder helpen.'

Urgentie

Omdat Biesheuvel snapt dat extra investeren geen optie lijkt voor een horecazaak met schulden, lobbyt hij in Den Haag voor een langere afbetaaltermijn voor ondernemers. In plaats van vijf jaar, stelt hij tien jaar voor. 'Mensen hebben die ruimte nodig. Daarnaast staan er heel veel mensen langs de kant die wel kunnen werken, maar niet aan het werk zijn. Dat zelfs in dit soort hoogtijdagen mensen niet aan het werk komen, laat zien dat we harder aan de slag moeten. De urgentie moet omhoog en er moet out of the box worden gedacht. Daarin kan heel goed met ondernemers worden samengewerkt. Zij zijn welwillend en hebben goede ideeën, maar niemand komt over de brug.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!