Grote billboards op Scheveningen in strijd tegen straatintimidatie: #gedraagje

DEN HAAG - Nagefloten of nageroepen worden op straat, uit onderzoek bleek dat 45 procent van de Haagse bevolking in het afgelopen jaar te maken heeft gehad met een vorm van straatintimidatie. In de strijd daartegen lanceert de gemeente Den Haag de campagne #gedraagje. Daarin spreken negen stadsgenoten zich uit tegen straatintimidatie. 'Ik hoop dat mensen die zich misdragen gaan nadenken over hun gedrag en welke impact dat heeft', zegt Deborah Cameron in Bob Staat Op.
Staren, sissen, naroepen, achterna lopen, ongewenst aanraken, bespugen en in het nauw drijven zijn volgens de gemeente voorbeelden van straatintimidatie waardoor mensen zich bang of onveilig kunnen voelen. Door aandacht voor het onderwerp te vragen wil ze straatintimidatie voorkomen. Tegelijkertijd zegt men te onderzoeken waar straatintimidatie voorkomt en bij wie. De resultaten van het onderzoek worden gebruikt om straatintimidatie aan te pakken en tegen te gaan.
Uit onderzoek bleek dat vorig jaar 45 procent van de Hagenaars te maken heeft gehad met straatintimidatie. Jongeren hebben er vaker last van dan ouderen en vrouwen (55 procent) hebben vaker een vorm van intimidatie op straat meegemaakt dan dat het geval is bij mannen (29 procent).
'Het is gewoon heel erg vervelend en het geeft een onveilig gevoel'
Onder meer de Haagse bokser Saïd, programmamaker DeeDee (Deborah Cameron) en rapper/ docent Umit C zijn te zien op de posters en billboards van de campagne #gedraagje. 'Ik vind het goed dat Den Haag hier een campagne over maakt. Alleen al voor de bewustwording. Voor elke vrouw', zegt Umit. De grote posters staan tot eind juni op de boulevard van Scheveningen, daarna worden ze geplaatst op de Grote Marktstraat.
Umit C werd gevraagd om mee te doen aan de actie. 'Ik zei volmondig ja', vertelt hij op Radio West. 'Ik heb twee dochters, een mooie vrouw, een moeder, vier zussen, veel nichten, vriendinnen. Straatintimidatie is gewoon lastig. En het geeft een onveilig gevoel. Vooral aan de dames.' Zijn eigen vrouw maakte het ook wel eens mee dat ze werd nagefloten bij het hardlopen. 'Het is gewoon heel erg vervelend en het geeft een onveilig gevoel.'
Organisatie Sex Matters gaat deze zomer beginnen met geven van workshops aan personeel van strandtenten. 'Het belangrijkste is het personeel: zij kunnen als team veel zien en kunnen met kleine interventies het goede voorbeeld geven waardoor bezoekers zich veiliger voelen. Daarnaast kan het team voelsprieten ontwikkelen om ongewenste situaties aan te pakken voordat deze uit de hand lopen', zegt Julienne Beijer van Sex Matters.
Online kunnen Hagenaars zelf een training 'Stand Up' volgen om te leren wat je kunt doen wanneer je slachtoffer bent van straatintimidatie en hoe je kan ingrijpen als je het ziet gebeuren. Op Scheveningen kan via scheveningenmeldt.nl melding gemaakt worden van straatintimidatie.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!