Muzee Scheveningen doet roep om meer geld voor vernieuwing en renovatie van museum

Muzee Scheveningen
Muzee Scheveningen © Den Haag FM
DEN HAAG - Met een brief aan formateur Donner en de fractievoorzitters van alle partijen hoopt Muzee Scheveningen dat er meer geld vanuit de coalitie komt om het museum in de badplaats te kunnen renoveren en vernieuwen. Hulp vanuit het college noemt men noodzakelijk.
Technische installaties zijn aan het einde van hun levensduur, een betere en groenere toegang tot de straat, een aanpassing van de binnenruimte om de collectie beter te kunnen presenteren, moet er ruimte komen voor ontmoetingen die ze organiseert en wil ze het pand deels kunnen verhuren zodat er eigen inkomsten zijn.
Muzee heeft een dubbele functie, naast museum is het ook cultuuranker voor Scheveningen. 'Wat betekent dat er tal van culturele activiteiten worden georganiseerd voor wijkbewoners.' Hoewel ze sinds 2013 cultuuranker is stelt ze dat het pand niet is aangepast op de functiewijziging. Daarnaast is het gebouw sinds 1970 nauwelijks gemoderniseerd.

Historisch pand verduurzamen

'De gemeente heeft sinds enkele jaren de ambitie om ons historische pand te verduurzamen', staat in de brief van Muzee aan Donner te lezen. Echter is er financieel gezien niet genoeg steun om dat te kunnen doen. Uit een haalbaarheidsstudie is gebleken dat Muzee beter kan functioneren als het gebouw wordt verbeterd. Er is naar schatting 3,7 miljoen euro nodig om dat in vijf jaar voor elkaar te krijgen.
'Deze eerste investering kan echter slechts een deel van de verbouwingsplannen bekostigen, de facto vooral het herstel van achterstallig onderhoud', schrijft Muzee-directeur Tamara Peers. Met dat bedrag is het niet mogelijk om de taak als cultuuranker en die van museum verder met elkaar te integreren, staat in de brief te lezen. Er zou naar schatting in totaal 8 miljoen euro nodig zijn. 'Ultimo in de jaren 2025-2026', stelt Peers. 'Met deze investering versterken we Scheveningen met een prachtig museum, theater, ontmoetingsplek met horeca en een mooie groene uitstraling.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!