Niet veel te besteden? In Molenwijk profiteren bewoners van gemeenschappelijke zonnepanelen

Zonnepanelen
Zonnepanelen
DEN HAAG - Op het dak van buurtcentrum Trefpunt Laakhage zijn onlangs de eerste zonnepanelen voor coöperatie Energierijk Molenwijk/Puntpark geïnstalleerd. Door het werk van de coöperatie kunnen ook bewoners met een kleine portemonnee investeren in een zonnepaneel. Deelnemers van het project in Molenwijk legden eenmalig 25 euro in om mee te kunnen doen. Eenzelfde bedrag kan men jaarlijks terug verwachten, als opbrengst van de opgewekte stroom.
Coöperatie Energierijk Molenwijk/Puntpark is een bewonersorganisatie zonder winstoogmerk en zonder commerciële belangen met bedrijven. Ze is opgericht om daadwerkelijk bij te dragen aan een meer duurzame buurt, nu en in de toekomst.
Om de financiering van de panelen mogelijk te maken wordt er gebruik gemaakt van het Op Rozen-model. Deelnemers leggen daarbij eenmalig een bedrag in wat goed is voor een procent van de totale investeringskosten, daarnaast wordt 75 tot 80 procent gefinancierd bij de bank en de rest wordt via een crowdfunding, in de vorm van een achtergestelde lening, bijeen gebracht.

Nog meer zonnepanelen

'Het allermooiste vind ik dat met dit initiatief ook bewoners die niet veel te besteden hebben van de voordelen van zonnepanelen kunnen gaan genieten', zegt wethouder Liesbeth van Tongeren (GroenLinks). 'Zonnepanelen zijn meestal voorbehouden aan mensen met een eigen dak en geld om te investeren. Coöperatie Energierijk Molenwijk biedt nu aan huurders zonder eigen dak en met weinig geld tóch de kans om te profiteren van zonnepanelen. Een geweldig bewonersinitiatief dat veel navolging verdient', vult Duurzaam Den Haag-directeur Joris Wijsmuller aan.
Op het dak van Trefpunt Laakhage zijn 52 zonnepanelen geplaatst, de verwachting is dat er deze maand kan worden begonnen om nog eens 150 zonnepanelen te installeren op sporthal Lipa.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!