SP: 'Voorzieningen nieuwe campus Universiteit Leiden moeten voor alle studenten toegankelijk zijn'

© Pixabay
DEN HAAG - Wanneer de Universiteit Leiden haar uitbreiding aan de Grote Marktstraat realiseert moeten de voorzieningen beschikbaar zijn voor alle Haagse studenten. Daarvoor pleit de SP.
'Den Haag moet een studentenstad zijn voor iedereen: niet alleen voor universitaire studenten, maar ook voor studenten in het hoger en middelbaar beroepsonderwijs', vindt fractievoorzitter Lesley Arp. 'Toch pompt de gemeente verreweg het meeste geld in universiteitsgebouwen. Studenten in het mbo en hbo zouden hier ook van mee moeten profiteren.'
Eind maart werd bekend dat de universiteit wil uitbreiden in onze stad en daarvoor ruimte ziet in het pand waar voorheen Hudson's Bay te vinden was. Het is de bedoeling dat het pand vanaf 2025 wordt gehuurd door de universiteit, voor een periode van twintig jaar. Vanuit de gemeente wordt er maximaal 10 miljoen euro uitgetrokken voor de verdere ontwikkeling van de Campus Den Haag door de Universiteit Leiden.

'Financiële bijdrage is nu niet te verkopen'

De SP plaatst vraagtekens bij het reserveren van dat geld. 'Den Haag heeft al drie keer eerder een financiële bijdrage geleverd aan de Universiteit Leiden, hoewel huisvesting voor hoger onderwijs geen financiële verantwoordelijkheid is van de gemeente. Het college heeft nog op geen enkele manier hardgemaakt waarom een bijdrage van 10 miljoen nodig is. Dat is niet te verkopen nu de begroting van de gemeente onder druk staat', vindt Arp.
Komende donderdag dient de SP een motie in om het pand aan de Grote Marktstraat toegankelijk te maken voor alle studenten in Den Haag. Daarnaast wil ze dat het college onderzoekt of de campus er ook kan komen met een minder grote bijdrage vanuit de gemeente.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!