HTM en vakbonden bereiken akkoord: personeel staakt niet op vrijdag

De buschauffeurs hebben het werk vandaag neergelegd
De buschauffeurs hebben het werk vandaag neergelegd © IJsbrand Terpstra
DEN HAAG - Na onderhandelingen hebben vakbonden een akkoord bereikt met de HTM over een nieuwe cao voor de 1.900 mensen die bij het vervoersbedrijf werkzaam zijn. Daarmee is de geplande staking van het HTM-personeel op vrijdag 10 juni is van de baan. Gemiddeld gaan de trambestuurders en buschauffeurs van de Haagse stadsvervoerder er in ruim 2 jaar 8,5% op vooruit.
De overeenstemming kwam niet zonder slag of stoot tot stand, laat vakbond FNV weten. 'Na een ultimatum, een staking en twee nieuwe overlegrondes kwam de werkgever met een verbeterd bod.' Leden van de vakbonden kunnen binnenkort hun oordeel uitspreken over het onderhandelingsresultaat. Als zij akkoord zijn gaat de nieuwe cao, met terugwerkende kracht, in per 1 september 2021.
De lonen van het HTM-personeel worden structureel verhoogd. Zij krijgen er 1,5% bij op 1 juli 2022, en nog eens 2,5% op 1 januari 2023. Alle salarisschalen worden, met terugwerkende kracht, op 1 februari 2022 met € 90 verhoogd. De vaste eindejaarsuitkering wordt ook verhoogd. Gemiddeld gaan de trambestuurders en buschauffeurs er in ruim 2 jaar 8,5% op vooruit.

Hoge werkdruk

Eric Vermeulen, bestuurder FNV Stadsvervoer: ‘De directie komt nu haar belofte voor koopkrachtbehoud na en ook wordt er serieus iets aan de al jarenlange hoge werkdruk gedaan.’ Om de werkdruk te verlagen, komen er in totaal 145 arbeidsplaatsen bij, waarvan zo’n 60 tot 70 rijdend personeel.
Dit rijdend personeel zou volgens de FNV tijdens hun diensten nauwelijks tijd hebben om tussen de ritten door op adem te komen. 'Een kop koffie of toiletbezoek was een luxe. Met steeds drukker wordend verkeer en reizigers die steeds mondiger worden, kan dat gevaarlijke situaties opleveren als er niet voldoende rust wordt genomen', zegt Vermeulen. Vakbonden en de HTM zoeken de komende tijd samen naar nog meer manieren om de werkdruk te verlagen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!