Gemeente wil impuls geven aan het nachtleven: 'Belangrijke ontmoetingsplek voor jong en oud'

© PxHere
DEN HAAG - Na twee jaar vallen, opstaan en aanpassen is het weer mogelijk om zonder beperkingen te genieten van de Haagse nacht. Omdat de gemeente een bruisend uitgaansleven linkt aan de aantrekkelijkheid van de stad, werkt zij nu samen met ondernemers en inwoners aan een uitvoeringsplan om het nachtleven in de stad een impuls te geven.
Na gesprekken met vertegenwoordigers van de Haagse nacht, spreekt de gemeente van een aantal kansen en een aantal knelpunten. Zo wordt de mogelijkheid om in de vijf uitgaansgebieden de hele nacht open te zijn, nauwelijks gebruikt door horecazaken. Daar tegenover staat dat een aantal culturele initiatieven graag de hele nacht open zouden wíllen zijn, maar een locatie daarvoor niet altijd kunnen betalen. Alle knelpunten en kansen zijn opgenomen in een zogenoemde startnotitie.
Wethouder Saskia Bruines (Economie): 'Dit overzicht van knelpunten en kansen voor de Haagse nacht is belangrijk om te komen tot een gedragen uitvoeringsplan. Dit moet uiteindelijk een impuls geven aan het Haagse nachtleven. Met meer ruimte voor maatwerk, nieuwe initiatieven en experimenten. Daarbij moet het voor ondernemers aantrekkelijker worden om hun deuren te openen. Ook buiten de bestaande uitgaansgebieden.'

Cultureel erfgoed

Ook volgens nachtburgemeester Pat Smith heeft het uitgaansleven een boost nodig, vooral met het oog op de toekomst. 'Den Haag staat bekend als cultuurstad en zelfs popstad nummer 1 van Nederland. We moeten daarom de wortels van ons culturele erfgoed beschermen zodat we daar in de toekomst de vruchten van kunnen plukken. De nachtcultuur dient daarin als een voedingsbodem en verdient alle ruimte om zich vrij te kunnen ontwikkelen. De kwaliteit van de nachtcultuur is een visitekaartje voor de stad. Een plek waar je mag zijn wie je wilt zijn. Waar het individu tot leven komt.'
De speerpunten genoemd in de startnotitie gaan onder meer over flexibele regelgeving, mogelijkheden creëren buiten de huidige uitgaanskernen en een plek voor het nachtleven in het cultuurbeleid. Het uitvoeringsplan is naar verwachting dit najaar klaar.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!