Schapen en koeien zijn tijdelijk verhuisd, stadsboerderij in Molenwijk geplaagd door incidenten

Stadsboerderij Molenweide in Laak
Stadsboerderij Molenweide in Laak © Den Haag FM
DEN HAAG - Er wordt over de hekken geklommen, spullen worden vernield en er zijn dieren gewond geraakt bij de stadsboerderij Molenweide in Molenwijk. Daarom is besloten om een aantal van de dieren, schapen en koeien, tijdelijk op een andere locatie onder te brengen. Dat staat in een brief die bewoners rond de stadsboerderij hebben gekregen. Bewoners wordt ook gevraagd extra op te letten op incidenten.
Terwijl kinderen in de naastgelegen moestuin aan de slag zijn, zijn er op de weide van de stadsboerderij maandagochtend geen beesten buiten te zien. Doorgaans lopen de dieren daar buiten en worden ze ingezet voor een stuk milieueducatie voor kinderen. 'Waar komt de melk vandaan bijvoorbeeld? Dat is uit te leggen aan de hand van een koe die melk kan geven', vertelt Hans de Rijk, hoofd van de stadsboerderijen, in Bob Staat Op. 'Educatie doen we met de dieren en niet vanaf plaatjes.' Na een aantal incidenten is besloten een deel van de dieren te verhuizen naar andere stadsboerderijen.
De incidenten gebeurden 'in de loop van april', vertelt De Rijk. Wanneer de dieren, schapen en koeien, in de avonduren alleen buiten staan bleken mensen over de hekken te klimmen en achter de beesten aan te rennen. Ook werd er een steen naar de beesten gegooid. Een lam raakte door de incidenten gewond. 'Dat is voor ons niet normaal', vertelt De Rijk. 'We proberen met de buurt te kijken wanneer het is gebeurt en wat we er aan kunnen doen.' Het is ook de bedoeling dat de dieren terugkeren.

'Helaas is er in de afgelopen weken misbruik gemaakt van deze mooie plaats'

Het park waar de stadsboerderij zit werd onlangs vernieuwd. Sinds vorig jaar is er een nieuwe speelplek, een uitkijktoren en is het park heringedeeld. 'Helaas is er in de afgelopen weken misbruik gemaakt van deze mooie plaats', staat in de brief van de stadsdeeldirecteur van Laak over de incidenten bij de stadsboerderij te lezen.
Bewoners wordt nu gevraagd extra op te letten bij mogelijke incidenten bij stadsboerderij Molenweide, vooral na vijf uur in de middag als deze officieel gesloten is. Daarnaast wordt er ook door de wijkagent, het handhavingsteam en door buurt- en jongerenpreventieteams een oogje in het zeil gehouden, schrijft hij.
Informatieborden bij stadsboerderij Molenweide in Laak
Informatieborden bij stadsboerderij Molenweide in Laak © Den Haag FM

'Dit zou niet nodig moeten zijn'

Partij voor de Dieren-raadslid Robin Smit noemt de incidenten 'triest voor de dieren'. 'Gelukkig zijn ze nu in veiligheid gebracht, maar dit zou niet nodig moeten zijn', schrijft hij in een Tweet. Hij zegt in de gemeenteraad een oproep te doen om dierenmishandeling aan te pakken.

'Totale waanzin'

Bij Hart voor Den Haag pleit men ervoor om gebiedsverboden en stevige boetes op te leggen aan kinderen die verantwoordelijk zijn voor de incidenten. Raadsleden Richard de Mos en Coen Bom noemen de situatie 'totale waanzin'. 'Als dit niet keihard aangepakt wordt, zijn dit soort kinderen de criminelen van de toekomst.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!