VVD vreest verstoring van openbare orde en wil boerenprotest zonder trekkers in de stad

Boeren met trekker bij een eerder protest
Boeren met trekker bij een eerder protest © Den Haag FM
DEN HAAG - De boeren willen volgende week woensdag weer naar het Malieveld komen om te protesteren tegen de kabinetsplannen rond de stikstofuitstoot. De Haagse VVD ziet liever niet dat de stad weer volloopt met trekkers waardoor er overlast ontstaat. 'Ik vind dat we moeten voorkomen dat dat weer gebeurt', zegt raadslid Lotte van Basten Batenburg in Bob Staat Op.
Boerencollectief Agractie roept boeren op om in actie te komen en op 22 juni te demonstreren in Den Haag. 'Want van daaruit komt dit onheil over ons', zo schrijft het collectief over haar actie. 'Alle boeren zijn hartstikke welkom om te demonstreren, maar daar hoeft niet de hele stad voor platgelegd te worden', vindt Van Basten Batenburg. Agractie voorman Bart Kemp zei tegen RTL Nieuws dat boeren met eigen vervoer naar Den Haag komen, 'en vaak zijn dat trekkers'.
Van Basten Batenburg hoopt dat de komst van trekkers tegengehouden kan worden en heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college, omdat ze overlast vreest waar ook hulpdiensten last van hebben. 'Ik heb de burgemeester gevraagd om nu, als de wiedeweerga, een plan te gaan maken met de Nationale Politie om ervoor te zorgen dat de trekkers voor de stad tegengehouden kunnen worden.'

Niet de openbare orde verstoren

'Het recht om te demonstreren is hartstikke belangrijk. Het is een grondrecht en daar sta ik, zeker als liberaal, helemaal voor. Maar er staat in de grondwet ook dat je je daarbij aan de wet moet houden en de wet zegt onder andere dat je niet de openbare orde mag verstoren en niet zomaar het verkeer mag platleggen', vindt de VVD-er. 'Dus wat mij betreft is dat net zo belangrijk als het recht om te demonstreren.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!