Vlaggetjesdag en de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe; de haring is er weer

Haring happen tijdens Vlaggetjesdag
Haring happen tijdens Vlaggetjesdag © Richard Mulder
DEN HAAG - De nieuwe haring komt er weer aan. Dinsdag is de traditionele veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe, woensdag is de haring weer verkrijgbaar en op Scheveningen barst zaterdag Vlaggetjesdag weer los.
De haring zou dit jaar 'extreem goed' zijn, meldde mediapartner Omroep West in mei. Vanaf woensdag kunnen we dat zelf gaan merken als de haring weer in de winkel zal liggen, maar voor het zover is wordt het eerste vaatje dinsdag, na twee jaar wachten, geveild voor het goede doel.
Traditiegetrouw gaat de opbrengst van de veiling naar het goede doel: Stichting Ambulance Wens. Zij laten dagelijks gratis laatste wensen van terminale immobiele mensen in vervulling gaan. 'Wij hopen dat de veiling voor deze goede doelenorganisatie een extra mooie opbrengst geeft die het lange wachten zal rechtvaardigen', zegt Agnes Leewis, directeur van het Nederlands Visbureau.
De afgelopen jaren was er geen traditionele veiling van het eerste vaatje. In 2020 werd besloten het eerste vaatje aan te bieden aan ic-verpleegkundigen, een jaar later werd het geschonken aan medewerkers van de GGD.

Vlaggetjesdag Scheveningen

De dag voor vlaggetjesdag is er ook al feest op Scheveningen. In de avonduren (van 19.30 tot 22.00 uur) is er het meezingspektakel: SingAlong Vlaggetjesdag. Onder leiding van Gregor Bak en met een live band wordt er gezongen in de Tweede Haven.
Op zaterdag barst Vlaggetjesdag dan écht los. Zo zijn er die dag op het optredens van Ragmob, Samantha Steenwijk en Captain Midnight Band met Trijntje Oosterhuis en Mike Peterson. Er zijn verschillende activiteiten in de badplaats, er klinken shantykoren en taptoe en op de visafslag is het natuurlijk vis wat de klok zal slaan. Een dag later is er de 'Vlaggetjesdag Cup', een vriendschappelijke zeilwedstrijd voor de de kust van Scheveningen.
Wil je zelf al eerder proeven of de Hollandse Nieuwe in de smaak valt? Deze is vanaf woensdag 15 juni weer overal te koop.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!