Gemeente wil dat Rijk demonstrerende boeren in tractoren tegenhoudt op snelweg

Boerenprotest bij Binnenhof.
Boerenprotest bij Binnenhof. © Sousan Atta
DEN HAAG - Als boeren binnenkort massaal per tractor naar Den Haag rijden om te demonstreren, wil de gemeente dat zij onderweg al worden tegengehouden. De gemeente maakt zich zorgen over het gebruik van landbouwvoertuigen 'als dwangmiddel', laat een woordvoerder van burgemeester Jan van Zanen (VVD) desgevraagd weten aan mediapartner Omroep West.
Boeren die boos zijn over de landbouwplannen van het kabinet, willen volgende week in Den Haag demonstreren. In het verleden legden boeren de toegangswegen naar de stad plat door in konvooi naar Den Haag te rijden. Ook in en rond het Binnenhof werden tractoren neergezet.
'Gelet op eerdere ervaringen, hier en op andere plekken in het land, zijn er bij deze demonstratie wel zorgen over het gebruik van zwaar materieel zoals tractoren', stelt de gemeente. 'In dat geval moet in een vroegtijdig stadium worden tegengehouden op de snelweg of startlocatie.' Den Haag zegt daarvoor 'nadrukkelijk' naar het Rijk 'en hun relevante partners' te kijken.

Opbouw Veteranendag

De gemeente zegt dat momenteel de eerste gesprekken worden gehouden met de organisatoren van het boerenprotest. Op woensdag 22 juni start ook de opbouw voor Veteranendag op het Malieveld. Op meerdere vragen van Omroep West of de voorbereidingen door de aangekondigde protestactie op losse schroeven komen te staan, wil de woordvoerder geen antwoord geven.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!