'Economie in Den Haag veert na corona weer terug, nog wel zorgen over mismatch op de arbeidsmarkt'

© The Hague and Partners
DEN HAAG - De Haagse economie is door de coronacrisis twee procent gekrompen. De daling is de kleinste van de vier grote steden. Dat blijkt uit onderzoek van De Haagse Hogeschool in opdracht van de gemeente Den Haag. Tegelijkertijd zorgen zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) ervoor dat de werkloosheidscijfers een dalende trend laten zien. Toch is er nog krapte op de arbeidsmarkt, ondernemers zijn vooral op zoek naar praktisch opgeleid personeel.
In haar rapport 'Staat van de Haagse Economie 2021' staan trends en ontwikkelingen van de afgelopen periode beschreven. Er zijn nog wel een aantal aandachtspunten, stelt onderzoeker Ayse Terzi van de Haagse Hogeschool: 'De extreme personeelstekorten in de regio zijn verontrustend'.
'De economie in Den Haag veert terug, maar ik maak mij wel zorgen over de nog steeds bestaande grote mismatch op de arbeidsmarkt en de beperkte ruimte voor bedrijven', zegt wethouder Saskia Bruines in reactie op het onderzoek. 'De arbeidsdeelname en arbeidsproductiviteit zijn relatief laag, terwijl er aan de andere kant een ontzettend groot tekort is aan personeel in diverse sectoren. Dit benadrukt de urgentie van het verbreden van de Haagse economie.'

Mkb zorgt voor groei in werkgelegenheid

Uit onderzoek van de Haagse Hogeschool blijkt dat de werkloosheidscijfers laten inmiddels een dalende trend zien. Het werkloosheidspercentage bedroeg in het tweede kwartaal van 2021 4,2 procent. Daarmee lag de werkloosheid in Den Haag lager dan in Amsterdam (4,9 procent) en Rotterdam (4,7 procent).
Het midden- en kleinbedrijf (mkb) zorgt in onze stad van het overgrote deel van de groei in werkgelegenheid, veelal startende zzp'ers zorgen daarvoor. In Den Haag zijn relatief veel zzp'ers te vinden. Daarvan is de groep met een langdurig laag huishoudinkomen ook relatief groot. 'Er is veel dynamiek rondom deze nieuwe bedrijven: zo stopt de helft van de eenmanszaken na vijf jaar. Dat is zorgelijk als je kijkt naar de lange termijn', aldus Terzi.

Vooral vraag naar praktisch opgeleid personeel

Een krappe arbeidsmarkt zorgt ervoor dat ondernemers moeite hebben met het vinden van geschikt personeel. Er zou vooral behoefte zijn aan praktisch opgeleid personeel. In de sectoren zorg en techniek zijn de personeelstekorten volgens het onderzoek extreem. Terzi: 'Voldoende personeel is cruciaal voor meer bedrijvigheid en de groei van de regionale economie'.
'De inzet op nieuwe energie kan leiden tot meer banen', verwacht Bruines. 'Vanuit ImpactCity en in Scheveningen Haven worden bijvoorbeeld veel kansen geboden voor bedrijven die werkzaam zijn in wind, geothermie en maritieme energie. Als we kijken naar sectoren waar kansen liggen voor groei, komen de industrie, bouw, handel en logistiek sectoren naar voren.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!