Eveline van de Putte en 'Hindostaans en Queer' winnaars van John Blankensteinprijs

Eveline van de Putte en Hindostaans en Queer winnen de John Blankensteinprijs
Eveline van de Putte en Hindostaans en Queer winnen de John Blankensteinprijs
DEN HAAG - Eveline van de Putte en 'Hindostaans en Queer' hebben dinsdagavond de John Blankensteinprijs in ontvangst mogen nemen. In het Laaktheater werden de prijzen door wethouder Arjen Kapteijns (GroenLinks) uitgedeeld aan de winnaar van 2021 en 2022. De prijs werd tweemaal uitgereikt omdat er door corona in het afgelopen jaar geen prijsuitreiking kon plaatsvinden.
De John Blankensteinprijs is de jaarlijkse emancipatieprijs van Den Haag, vernoemd naar de eerste openlijk homoseksuele scheidsrechter in het betaalde voetbal.
'Allereerst betekent de prijs een erkenning voor het jarenlange werk wat ik doe, en met name voor de lhbtiq-ouderen uit de gemeenschap. Daar ben ik al vanaf 2010 mee bezig. De ouderen in deze groep zijn nog onzichtbaarder dan veel anderen. Dat ik hier nu een prijs voor heb gekregen is een waardering voor mijn werk, maar vooral ook de spotlight op deze groep', zegt Van de Putte in Haags Bakkie. Van de Putten Was genomineerd door het maken van de voorstelling 'Tour d'Amour' over roze ouderen. Daarmee trekt ze samen met een oudere dragqueen en een roze oudere door het land om bewustwording te creëren.
'Je moet je voorstellen dat deze ouderen uit een tijd komen waarin ze eigenlijk helemaal geen idee hadden. Er werd niet over seksualiteit in het algemeen gesproken, laat staan over de bijzondere vriendschappen zoals ze dat vroeger zo verdekt noemden. Er was weinig over bekend: men had geen rolmodel, geen voorbeeld, geen informatie. Dat leidde ertoe dat mensen dachten: Wat ik voel dat kan helemaal niet, dat mag niet. Want als er al iets over gezegd werd was het per definitie negatief. En die stem van negativiteit en ook die angst voor afwijzing zit er bij ouderen zo diep in dat ze ook nu, zoveel jaar later, nog heel voorzichtig zijn voor ze iets over hun relaties, gevoelens of identiteit vertellen.'

Onzichtbare diversiteit

'Kijk nu zijn er wel veel ouderen wel uit de kast, maar je moet je voorstellen dat ze natuurlijk te maken, als ze kwetsbaarder worden, met leeftijdsgenoten of zorgverleners en die leeftijdsgenoten die zijn niet altijd allemaal meegegroeid met de emancipatie. Dus die kunnen nog in die oude gedachtes zijn blijven steken dat het niet normaal is, of gek. En de zorgverleners, vaak heel goed bedoeld, die met ouderen werken staan er niet altijd bij stil dat er ook deze vorm van onzichtbare diversiteit is.' Om de doelgroep zichtbaarder te maken en te helpen werkt Van de Putte samen met Stichting Roze 50+, een belangenbehartiger. Daarnaast schreef ze boeken waarvan er twee over de doelgroep gaan. Ook geeft ze trainingen aan professionals en vrijwilligers binnen zorg en welzijn en aan studenten van hogescholen.
'Het is een doelgroep waar heel weinig over bekend is en die nauwelijks zichtbaar is'
Hindostaans en Queer kreeg de John Blankensteinprijs voor 2021. Door corona kon de uitreiking dat jaar niet doorgaan, dat is in 2022 ingehaald. 'Het is een stukje waardering en erkenning', zegt voorzitter Wedica Premchand van Stichting Hindoestaan en Queer. 'Het is een doelgroep waar heel weinig over bekend is en die nauwelijks zichtbaar is. Dat is wel een van de pijlers waar we ons voor inzetten om wat meer zichtbaarheid en representatie van deze doelgroep te bewerkstelligen.'
'In de Hindoestaanse cultuur rust er echt nog een heel groot taboe op seksualiteit', zegt Premchand. 'Het is ook eigenlijk nooit geaccepteerd geweest. Daarom vonden we het juist heel belangrijk om dit initiatief te starten en juist te proberen dat taboe te doorbreken. Dat is wel waar we tegen vechten, tegen dat taboe.'

Progressieve wind

'Ik vind het vooral heel belangrijk dat dit gebeurt en dat we ons ervoor inzetten.' Ze zegt het gevoel te hebben dat er inmiddels een progressieve wind waait in de Hindoestaanse gemeenschap over het onderwerp. 'Dat merk ik aan het feit dat we op onze website in principe nooit haatreacties krijgen. We krijgen best wel veel support. In die zin heb ik het gevoel dat het tij waarschijnlijk, hopelijk, misschien nu aan het keren is. En dat is ook wel de golf waar wij verder op willen surfen. We voelen dat we de wind wel mee hebben op dit moment.
Hindostaans en Queer begon met een website als platform voor 'queer Hindostanen en bondgenoten' en is nu ook evenementen aan het organiseren. 'Dat doen we in samenwerking.' Nu wel men de Hindoestaanse en andere gemeenschappen erbij betrekken. 'Daarvoor zijn we in gesprek met geestelijke leiders van bijvoorbeeld de Hindoes en de Moslims, want de Hindoestaanse gemeenschap is een interreligieuze gemeenschap. Die proberen we er ook in te betrekken. Er kunnen altijd verschillende interpretaties in het geloof zijn of queerness wel of niet geaccepteerd is of mag. We proberen wel de progressieve kant te verlichten.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!