D66: studenten moeten ook energietoeslag krijgen

Meterkast
Meterkast © Unsplash / Markus Spiske
DEN HAAG - Studenten in Den Haag moeten ook gebruik kunnen maken van de energietoeslag. 'Studenten worden onrechtmatig uitgesloten', vindt raadslid Yousef Assad van D66. Daar moet dus iets aan gebeuren, vinden de sociaal-liberalen in de Haagse gemeenteraad.
De energietoeslag is een eenmalig bedrag van 800 euro, bedoeld voor mensen met een laag inkomen die door de stijgende energieprijzen in de problemen komen. De basis voor die toeslag is geregeld in een in maart ingediende wetswijziging van de Participatiewet, die nog door de Tweede en Eerste Kamer behandeld moet worden. Toch kan de toeslag al aangevraagd worden.
Inwoners van Den Haag met een inkomen op of net boven het sociaal minimum hoeven één keer 900 euro minder te betalen voor hun energierekening. Ze worden namelijk gecompenseerd vanwege de stijgende energieprijzen.
In de toelichting op dat wetsvoorstel adviseert de Vereniging van Nederlandse Gemeenten om vier groepen uit te sluiten van de toeslag: jongeren tot 21 jaar, mensen die dak- of thuisloos zijn, mensen die in een inrichting wonen en studenten. In de richtlijn bij het wetsvoorstel is dat advies overgenomen.

'Onrechtmatig'

Studenten komen nu dus niet voor de regeling in aanmerking en worden ze geweigerd. Maar dat vindt D66-raadslid Assad niet kunnen. 'Studenten voeren laagbetaalde banen uit. Dus het is onacceptabel als studenten niet in aanmerking komen voor de energietoeslag', zegt hij in de ochtendshow Bob Staat Op op Den Haag FM. 'Je zou niet een hele groep moeten uitsluiten. Je moet gewoon per geval moeten kijken of iemand in aanmerking komt of niet.'
Eerder zei juridisch expert Willy Heesen tegen Nieuwsuur dat het zo kan zijn dat sommige studenten vanwege hun woonsituatie niet in aanmerking komen voor de energietoeslag. Maar studenten als groep uitsluiten mag niet, zegt Heesen. Studenten die hier een zaak van zouden maken en verder wel in aanmerking komen voor de toeslag, hebben grote kans om in het gelijk gesteld te worden, zegt hij.

Haagse Stadspartij: 'Ook studenten en jongeren verdienen warmte'

In april pleitte de Haagse Stadspartij al voor de energietoeslag. 'Waarom heeft het college geen eigen regeling energietoeslag gemaakt voor studenten die in Den Haag wonen?', stelt de partij in schriftelijke vragen aan het college.
De Haagse Stadspartij wil dat dit alsnog snel wordt geregeld omdat 'studenten en jongeren ook warmte verdienen'. Daarvoor zou ook richting het Rijk gelobbyd moeten worden.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!