Rotterdamsebaan wint Betonprijs

© Omroep West
DEN HAAG - De Rotterdamsebaan heeft een prijs gewonnen. Het gaat om de Betonprijs Civiele Bouw. De prijs is voor bouwer BAM Infra, die de tunnel van de Binckhorst naar Ypenburg aanlegde. De Victory Boogie Woogietunnel - zoals hij officieel heet - is sinds 19 februari 2021 in gebruik voor het autoverkeer.
'Het inpassen en bouwen van een boortunnel binnen het stedelijk gebied van Den Haag (Ypenburg) mag met recht indrukwekkend genoemd worden. De Victory Boogie Woogietunnel is de meest duurzame tunnel van Europa', aldus het juryrapport.
De tunnel op het traject de Rotterdamsebaan werd volledig aangelegd onder de bebouwing van Voorburg. Hierbij werd gebruikgemaakt van een boortechniek waarbij gelijktijdig de tunnel is geboord en de betonnen tunnelsegmenten zijn geplaatst.

'Meest duurzame tunnel van Europa'

Het project is de eerste tunnel in Nederland met een uitgesproken doelstelling om bij te dragen aan de duurzaamheid. De gemeente Den Haag heeft als beleidsdoelstelling om in 2040 klimaatneutraal te zijn. Voor de Rotterdamsebaan had de gemeente de doelstelling om dit de meest duurzame tunnel van Europa te maken.
Bij het ontwerp van de tunnel is rekening gehouden met: zuinig energiegebruik, hergebruik van materialen, minder verkeersgeluid en het opvangen van fijnstof afkomstig van verkeer bij de tunneluitgangen.

Zonnepanelen

Het grote dak van zonnepanelen bovenop het dienstgebouw bij de ingang van de tunnel in de Vlietzoom is één van de meest opvallende maatregelen om energie te besparen. Dit levert genoeg energie op voor het dienstgebouw.
Vanuit dit gebouw bewaken en bedienen operators 24 uur per dag, 7 dagen per week alle tunnels, bruggen en pollers in Den Haag.

645 miljoen euro

Na jaren van discussie werd in 2014 begonnen met de aanleg van de weg. De kosten bedroegen 645 miljoen euro. Dat bedrag werd onder meer betaald door het Rijk, de metropoolregio en Den Haag.
De Betonprijs wordt sinds 1979 elke 2 jaar uitgereikt aan toonaangevende projecten in de betonbouwsector. Het doel is om de kennis en kunde in de hele Nederlandse betonsector te vergroten. Deze projecten zijn een voorbeeld van onder andere intelligente, verantwoorde, toekomstgerichte, waardevolle en inspirerende toepassingen van het materiaal beton.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!