Gemeente zet zich schrap voor drukte Scheveningen: 'Hoe drukker, hoe meer maatregelen'

© Gemeente Den Haag
DEN HAAG - Scheveningen bereidt zich voor op een zonnig en ontzettend druk weekend. Om overlast te voorkomen heeft de gemeente een actieplan opgezet. 'We moeten soms keuzes maken waar niet iedereen blij mee is, zoals tijdelijke afsluitingen of de oproep niet meer met de auto naar Scheveningen te komen', zegt wethouder Anne Mulder (VVD).
In het plan staan maatregelen tegen parkeeroverlast, geluidsoverlast, straatraces, alcohol-, lachgas- en drugsgebruik en afval. 'We willen dat iedereen zich welkom en prettig voelt, zowel bezoekers, ondernemers als bewoners. Samen evalueren we drukke dagen', zegt wethouder die over Scheveningen gaat.
De gemeente verwacht dat het ontzettend druk wordt met het mooie weer. Naast strandbezoekers is het zaterdag ook Vlaggetjesdag. Daarom werkt de gemeente met verschillende scenario's voor de drukte. Hoe drukker het wordt, hoe meer maatregelen, aldus de gemeente.
Daarbij moet je denken aan verkeersregelaars, extra politie en handhavers, of aan het afsluiten van sommige straten. Op de boulevard zijn er vrijwilligers die vragen beantwoorden, de weg wijzen en bezoekers wijzen op de strandregels. Boulevardstewards spreken specifiek jongeren aan op ongewenst gedrag.

Wegen afsluiten

De hele dag door houdt de gemeente de drukte in de gaten. Ook kunnen mensen overlast melden bij Meldpunt Overlast Scheveningen. Wie naar Scheveningen wil kan realtime checken hoe druk het is. Zo kan de gemeente besluiten op te roepen niet meer met de auto naar Scheveningen te komen, terwijl alle parkeergarages nog niet vol zijn.
Ook kan de gemeente besluiten de Strandweg of andere wegen af te sluiten. 'Als we dit doen, is dit omdat we weten dat het verkeer anders volledig vastloopt.'

Kom met fiets of ov

De gemeente adviseert Hagenaars met de fiets, scooter of het openbaar vervoer te komen. 'Kom vroeg (10.00 uur) of juist wat later (na 18.00 uur)', zegt de gemeente. Wie met de auto naar Scheveningen wil kan ook gebruikmaken van Park + Beach. Je parkeert de auto dan in een parkeergarage in de stad en reist daarna met de tram of de fiets naar het strand.
De gemeente roept mensen op niet in de woonwijken te parkeren. Je kan er maar kort parkeren, maximaal één of twee uur, en er wordt streng gehandhaafd. Bij de eerste parkeerbon kan er al een wielklem worden gezet.

Tram

Wie met de ov gaat heeft verschillende opties:
  • Tram 1 Scheveningen Noorderstrand: het strand is ook goed bereikbaar vanaf de halten Keizerstraat en Beelden aan zee.
  • Tram 9, bus 21, bus 23 Scheveningen Noorderstrand
  • Tram 11 Scheveningen Haven: stap uit bij de halte Doornstraat of de halte Duinstraat voor de haven. Het strand is op loopafstand van de eindhalte.
  • Tram 12 en bus 22 Duindorp: Het Zuiderstrand ligt op loopafstand van de eindhalte. Voor Scheveningen Haven stap uit bij bushalte Duinstraat.
  • Tram 16 Statenkwartier: voor Scheveningen Haven stap uit bij de halte Van Boetzelaerlaan.
  • Bus 23, 24 en 26 Kijkduin
  • Bus 28 Den Haag Zuiderstrand: Scheveningen Haven is op loopafstand van de halte Statenlaan.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!