Driemaal is scheepsrecht: Kom Loosduinen heeft eindelijk een nieuw wijkberaad

Het nieuwe dagelijks bestuur: Marjolein Jua Kool, Koos Maquelin en Bert Bakker
Het nieuwe dagelijks bestuur: Marjolein Jua Kool, Koos Maquelin en Bert Bakker © Wijkberaad Kom Loosduinen
DEN HAAG - Een derde poging om in de Kom Loosduinen een nieuwe wijkraad aan te stellen is geslaagd. De bewoners gingen donderdagavond akkoord met het voorstel om een nieuwe voorzitter en secretaris aan te stellen.
Vorige maand ging de beoogd voorzitter, Koos Maquelin, door het stof nadat de wijkraad in strijd met de eigen regels een nieuw bestuur had aangesteld. Nieuwe bestuursleden moeten namelijk tijdens een vergadering worden aangesteld. Maar vanwege het coronavirus was het niet mogelijk om een vergadering te houden. Daarnaast had het bestuur snel een nieuwe voorzitter en secretaris nodig na het overlijden van voorzitter Thijs Zaat. Het bestuur stelde daarom zelf intern de nieuwe bestuursleden aan.
Vergadering van de Wijkraad Kom Loosduinen
Vergadering van de Wijkraad Kom Loosduinen © Den Haag FM
Een alerte buurtbewoner had daarop aan de bel getrokken bij het stadsdeelkantoor Loosduinen. Hij had de stadsdeelvoorzitter en de burgemeester geattendeerd op de 'onrechtmatigheid' van deze verkiezingen. Volgens Maquelin had de wijkraad 'een omissie' begaan, door de bestuursverkiezing niet volgens de statuten te laten verlopen. Het bestuur besloot daarop nieuwe verkiezingen uit te schrijven, op 16 juni.

Weer in de fout

Maar al ruim voor die datum, op 7 juni, zette het bestuur op haar website een machtigingsformulier om stemmen binnen te halen voor de twee kandidaten. In het online formulier werd alleen om een naam, adres en een handtekening gevraagd.
Het wijkberaad van de Kom Loosduinen is de spreekbuis namens de 5.000 bewoners in de wijk. Het bestuur voert daarnaast uiteenlopende taken uit: bewonersvergaderingen uitschrijven, het verkrijgen van gemeentelijke subsidie en voorstellen van werkgroepen en commissies van de Kom Loosduinen beoordelen.
En ook dat was geen juiste gang van zaken, want in het huishoudelijk reglement van het wijkberaad staat de bestuursverkiezingen tijdens de bewonersvergadering moet plaatsvinden. Toen een buurtbewoner het bestuur op deze fout betrapte, werd het machtigingsformulier weer offline gehaald.

Driemaal is scheepsrecht

Maar driemaal is scheepsrecht: deze donderdag verliep de bestuursverkiezing volgens de gestelde regels. Dat betekent dat het nieuw gekozen dagelijks bestuur in functie treedt: Koos Maquelin (voorzitter), Marjolein Jua Kool (secretaris) en Bert Bakker (penningmeester).
'Aangezien aan alle voorwaarden voor een reglementair gekozen bestuur is voldaan kunnen we ons weer bezighouden met de belangen van de wijk', aldus het nieuw gekozen bestuur.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!