'Ook Oekraïense arbeidsmigranten doen beroep op leefgeld', Den Haag vraagt om striktere regels

Foto ter illustratie: Julian (Unsplash)
Foto ter illustratie: Julian (Unsplash)
DEN HAAG - De gemeente Den Haag wil dat arbeidsmigranten uit Oekraïne geen aanspraak kunnen maken op leefgeld. Het leefgeld wordt verstrekt aan Oekrainers die vluchten vanwege de oorlog, maar de gemeente stelt dat sinds begin mei 150 arbeidsmigranten zich hebben laten inschrijven in het BRP (Basisregistratie Personen) en zo toch aanspraak kunnen doen op leefgeld.
'Ook Oekraïense arbeidsmigranten die reeds voor het uitbreken van de oorlog in Polen of in Nederland aan het werk waren, doen nu een beroep op opvang en leefgeld', schrijft het college in een brandbrief aan ministers Yesilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) en Van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en staatssecretaris Van der Burg (Asiel).
Het college vraagt om de richtlijnen aan te scherpen, zodat er geen misbruik kan worden gemaakt van de leefgeldregeling. 'Deze arbeidsmigranten behoren niet tot de doelgroep, maar er ontbreekt voor gemeenten nu een duidelijk handelingsperspectief en duidelijke richtlijnen, maar evenmin is duidelijk of en in hoeverre deze groep een beroep doet op opvang en leefgeld uit wanhoop, dan wel dat er sprake is van mogelijk misbruik.'

Controle

'Er is een juridische grondslag nodig om arbeidsmigranten, die niet tot de doelgroep behoren, af te kunnen wijzen voor opvang en leefgeld in het kader van de Oekraïneopvang', schrijft het college aan de ministers en de staatssecretaris.
Ook wil men inzage in SuwiNet (een digitale omgeving waar UWV, SVB en gemeenten informatie delen) om te weten wanneer het leefgeld kan worden gestopt, bijvoorbeeld als een vluchteling werk heeft gevonden. Het college vraagt tevens om controle op de arbeidsomstandigheden van de migranten die zich melden om uitbuiting tegen te kunnen gaan.

4.500 vluchtelingen opgevangen

In de brief schrijft men dat er in de Veiligheidsregio Haaglanden inmiddels 4.500 ontheemden uit Oekraïne worden opgevangen. In de Broodfabriek in Rijswijk wordt gezien dat daar zich nu ook vluchtelingen melden die voor het uitbreken van de oorlog al in Polen of Nederland aan het werk waren.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!