Nationale Herdenking bij Indisch Monument verhuist komende jaren naar de avond

© Ralph Kamena
DEN HAAG - De Nationale Herdenking bij het Indisch Monument in de Scheveningse Bosjes zal dit jaar plaatsvinden in de avond. Door de herdenking in de avond te laten gebeuren hoopt men dat een grotere groep mensen de herdenking zal volgen. Tussen 19.00 en 20.30 uur al de herdenking ook live worden uitgezonden door de NOS.
Op 15 augustus wordt stilgestaan bij het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog en worden alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië herdacht.
'Wij werken er al jaren hard aan om de Nationale Herdenking voor zoveel mogelijk mensen betekenisvol te laten zijn. Daarom zijn wij blij dat wij in samenwerking met NPO en NOS de Herdenking voortaan aan het begin van de avond, op prime time, kunnen houden', zegt Thom de Graaf, voorzitter Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945. 'Zo kunnen veel meer mensen dan voorheen dit nationale moment om het einde van de Tweede Wereldoorlog en de slachtoffers in voormalig Nederlands-Indië te gedenken, meemaken.'
De komende jaren is het zo dat 15 augustus op een doordeweekse dag zal vallen. Door de Nationale Herdenking bij het Indisch Monument te verplaatsen naar de avonduren is het voor meer mensen mogelijk om erbij te zijn. Tegelijkertijd zal de NOS de herdenking vanaf 19.00 uur live uitzenden op NPO1.
Het Indisch Monument werd in 1988 onthuld door Koningin Beatrix en sindsdien vindt er ieder jaar de herdenking plaats. Eens in de vijf jaar is de Koning daarbij aanwezig.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!