Moeder en dochter zamelen spullen in voor watersnoodramp Suriname: 'Elke hulp kunnen we gebruiken'

Jacky en haar moeder Renate Stüger
Jacky en haar moeder Renate Stüger © Den Haag FM
DEN HAAG - Er is een watersnoodramp gaande in Suriname. Het regent er al maanden en huizen staan onder water. Renate en Jacky Stüger uit Moerwijk wilden graag wat doen, dus zamelen nu spullen in. 'Er zijn schoolspullen nodig en spullen om schoon te maken', vertelt Renate in Haags Bakkie. 'Elk beetje hulp kunnen we gebruiken', zegt haar dochter Jacky.
Dat het nu al maanden regent is vrij uniek. 'Normaal is het nu geen regenperiode, dat is pas na de zomer. Op dit moment regent het heel veel, daardoor zijn er veel overstromingen', vertelt Jacky.
En doordat het water niet goed weg kan wordt het steeds erger. 'Het wordt alleen maar hoger.' Daardoor ontstaan er veel problemen: 'Scholen zijn overstroomd, schoolspullen zijn kapot, de oogst is mislukt.'
Hoogwater in Suriname | Foto via Renate Stüger
Hoogwater in Suriname | Foto via Renate Stüger

Zorgen

Jacky en haar moeder Renate hebben via Facebook veel contact met mensen in Suriname en ze hebben er familie wonen. 'Het is heel erg, ze moeten met bootjes op het erf varen. En ik vind het erg voor de kinderen, zij moeten gewoon naar school kunnen. Ze staan nu tot aan de knieën in het water', zegt Renate.
Ze maakt zich ook zorgen over de verdere gevolgen van de wateroverlast. 'Het is warm, dus het gaat broeien en dan komt er ongedierte. En er kunnen ziektes bij komen.'
Mensen verplaatsen zich via boten | Foto via Renate Stüger
Mensen verplaatsen zich via boten | Foto via Renate Stüger

Crowdfunding

De Surinaamse regering heeft Nederland om hulp gevraagd en er is al hulp vanuit Brazilië en Venezuela, 'maar het is niet genoeg', zegt Jacky. Daarom zijn moeder en dochter een actie gestart.
Tijdens het Keti Koti Jongerenfestival wordt er bij Buurtkamer De Luyk in Moerwijk geld ingezameld. Er wordt Surinaamse limonade en schaafijs verkocht. 'Het geld dat we verdienen gebruiken we om schoolspullen te kopen en dan gaan we die opsturen naar Suriname', zegt Jacky.
Wij zorgen dat het bij de juiste mensen terechtkomt
Daarnaast kan je er ook spullen inleveren, zoals kleding, pennen, schriften en schoonmaakspullen. Renate en Jacky zijn ook een crowdfunding begonnen om nog meer spullen te kunnen kopen. 'Wij zorgen dat het bij de juiste mensen terechtkomt, daarom sturen we geen geld maar spullen', aldus Renate. 'Elk beetje hulp kunnen we gebruiken', zegt Jacky.
Foto via Renate Stüger
Foto via Renate Stüger

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!