Huisartsen, doktersassistenten en ondersteuners: grote opkomst verwacht bij manifestatie Malieveld

© Pexels - Thirdman
DEN HAAG - De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) verwacht dat er volgende week vrijdag tussen de 5.000 en 10.000 huisartsen, doktersassistenten en praktijkondersteuners naar de manifestatie op het Malieveld komen. De artsen komen protesteren tegen de vele extra taken die zij toebedeeld krijgen.
De actie werd een week geleden aangekondigd. Sindsdien is er volgens LHV niets verbeterd. Ze stelt dat de grens bereikt is van wat de huisartsenzorg aankan. Een woordvoerder zegt dat de bereidheid om actie te voeren hoog is, maar dat nog niet duidelijk is hoeveel zorgmedewerkers er komen omdat er door huisartsen spoedzorg voor patiënten moet worden geregeld.
De actie richt zich voornamelijk op zorgminister Ernst Kuipers (D66). De actievoerders willen dat er concrete afspraken gemaakt worden in de zorgakkoorden zodat er de komende jaren daadwerkelijk veranderingen gaan plaatsvinden. Van veel van de eerder gemaakte afspraken om de huisartsenzorg te ontlasten is volgens de LHV tot dusver niets terechtgekomen.

Extra taken voor huisartsen

Huisartsen hebben er de afgelopen jaren veel taken bijgekregen. Door de wachtlijsten bij ziekenhuizen en de geestelijke gezondheidszorg komen patiënten toch weer terecht bij hun huisarts. Daarnaast kwamen er vanuit de overheid en zorgverzekeraars allerlei extra administratieve taken bij.
Volgende week maandag beginnen de acties van de huisartsen. In wachtkamers zijn dan video's te zien en er worden onder meer posters opgehangen om aandacht te vragen voor de druk in de huisartsenzorg. Ook wordt aan patiënten gevraagd om de actie te steunen en een voorbeeldbrief te sturen aan de minister. Op vrijdag 1 juli volgt de manifestatie op het Malieveld. Die is gepland van 14.00 tot 16.00 uur.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!