Paleis Noordeinde krijgt 191 egaal zwarte zonnepanelen op de daken

Paleis Noordeinde.
Paleis Noordeinde. © Ivar Lingen
DEN HAAG - Er komen toch zonnepanelen op de daken van werkpaleis Paleis Noordeinde. Het Rijksvastgoedbedrijf laat weten dat na 'zorgvuldig onderzoek' is gebleken dat er 191 zonnepanelen veilig op het rijksmonument kunnen komen. Eerder bleek nog dat het plaatsen van zonnepanelen op het paleis niet rendabel zou zijn.
Er worden egaal zwarte zonnepanelen geplaatst. Daardoor 'blijven het karakteristieke uiterlijk en typologie van het paleis behouden en worden de zichtlijnen niet belemmerd'. Op die manier blijft het paleis dezelfde uitstraling houden.
Het paleis wordt een van de eerste rijksmonumenten dat door het opwekken van energie voor eigen gebruik positief moet gaan bijdragen aan het Klimaatakkoord en de klimaatambities van de overheid. De panelen zullen 68,1 MWh aan energie per jaar produceren. De CO2-reductie moet daardoor uitkomen op 23,1 ton CO2 per jaar.
Om de panelen te kunnen plaatsen worden innovaties toegepast om de constructie mogelijk te maken. Tegelijkertijd moeten brandveiligheid- en elektrotechnische installaties voldoen aan de maximale veiligheidseisen, zo meldt het Rijksvastgoedbedrijf.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!