Boerenontbijt op Malieveld voorafgaand aan actie in Stroe, A12 even afgesloten geweest

DEN HAAG - Voorafgaand aan het boerenprotest in Stroe is woensdagochtend ook een aantal boeren te vinden op het Malieveld. Een groep van zo'n honderd boeren heeft zich daar verzameld aan het begin van de actiedag, meldt mediapartner Omroep West. Daarnaast sprak Bob Staat Op-verslaggever Jeanneau van Beurden een aantal sympathisanten van het boerenprotest.
Het was oorspronkelijk de bedoeling dat de boeren zouden protesteren in Den Haag, organisator Agractie maakte vorige week bekend dat aangesloten boeren meer voelden voor 'een positief getoonzette manifestatie op de Veluwe om daar een statement te maken'. Daarom is gekozen om het protest plaats te laten vinden in Stroe (Gelderland).
Het Malieveld was woensdagochtend het decor van ontbijtende boeren en burgers die sympathie hebben voor de actie, meldt Omroep West. 'Het is gewoon belachelijk wat er allemaal gebeurt', zegt een van de sympathisanten over de aangekondigde stikstofmaatregelen van het kabinet in Bob Staat Op. 'Zonder boer geen voer', stelt een andere sympathisant. Een ander zegt na het ontbijt naar Stroe te gaan. 'Dan gaan we daar weer verder he?'
Om het verkeer goed te kunnen laten doorstromen heeft Rijkswaterstaat besloten de A12 bij knooppunt Prins Clausplein naar Den Haag af te sluiten. Verkeer kan omrijden via de N14. De ANWB meldt veel vertraging op de weg rond Den Haag omdat de weg is afgesloten, toch ziet ze de verkeersdrukte rond 9.00 uur afnemen. Even na 9.00 uur werd de A12 weer geopend.
Het is niet de bedoeling dat de boeren vandaag in Den Haag blijven. Er staan containerwagens van het leger klaar om de stad af te sluiten als dat nodig is.
Richard de Mos van Hart voor Den Haag steunt de boeren op deze actiedag. 'Zeg Wybren van Haga, zijn we er potdomme klaar voor? Eerst ontbijt met boeren op het Haagse Malieveld, dan naar Barneveld / Stroe. Weg met die stikstofplannen! Red onze boeren!', schrijft hij op Twitter.
Bij D66 is er minder enthousiasme voor de actie op het Malieveld: 'Eerst Malieveld kapot rijden en dan via de snelweg door naar Stroe. Den Haag is wel een beetje klaar met deze groep boeren...', schrijft raadslid Caroline Verduin.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!