Corsoboten versierd met bloemen, groenten en planten varen zondag door Haagse wateren

© Varend Corso Westland
DEN HAAG - Het Varend Corso Westland wordt dit jaar 'zeker een beetje Haags', voor het eerst zal de bonte stoet van met bloemen, groenten en planten versierde boten ook door Den Haag gaan. Op zondag, de vierde dag van het evenement trekt de schuitenstoet vanaf 10.30 uur over de Haagse Trekvliet, langs de Dunne Bierkade, de Zuidwal, Buitenom om uiteindelijk rond 13.00 uur bij sportpark de Verademing weer te keren en via de omgekeerde route terug te gaan naar Westland.
'Het Westland en Den Haag zijn erg dicht met elkaar verbonden. Hoe groot de verschillen politiek en anders soms ook zijn', zegt voorzitter Rob Baan in Haags Bakkie. 'Maar we hebben heel veel Haagse werknemers die zeggen: "Wanneer kom je naar Den Haag toe om te laten zien hoe goed we zijn in Westland? Laat Den Haag als buurstad eens zien wat er gebeurt".' Komende zondag gaat dat dan ook gebeuren en vaart de stoet Westlandse schepen op en neer door onze stad.
Baan vindt het geweldig om ook met de stoet door 'zo'n grote stad' te kunnen varen. Het plan was om al twee jaar terug door onze stad te gaan, maar corona gooide roet in het eten. Nu komt de stoet zondag toch ook naar het Haagse. 'Het is schitterend om te zien', zegt Baan. 'Je zintuigen gaan alle kanten op.'
© Varend Corso Westland

'Ik wil Den Haag enthousiast maken'

Het vinden van een goede route was niet makkelijk omdat men gewend is dat men een rondje kan varen, in Den Haag kan je echter via het water maar op een manier de stad in. Op dezelfde wijze gaat men de stad ook weer uit. De vaardag door Den Haag is 'een probeersel van een jaar', maar Baan hoopt dat ook volgende jaren door Den Haag gevaren zal worden. 'Ik wil gewoon Den Haag enthousiast maken en ik hoop dat ze zondag langs de kant staan.'
© Varend Corso Westland

Inklapbare installaties

De stoet is dit jaar groter dan hij eerdere jaren was, vertelt Sander Nieuwenhuizen in Haags Bakkie. In totaal varen er veertig boten mee. 'De corsoboten zijn allemaal in thema gebouwd en versierd.' Wel moet men rekening houden met bruggen die men onderweg tegenkomt, daarom zijn de installaties inklapbaar.

Groentes, bloemen en planten

'Dat hele decor is aangekleed met groentes, bloemen en planten. Eigenlijk alles wat in Nederland/ Westland te krijgen is wordt gepresenteerd op de boten. En eigenlijk herken je de producten bijna niet meer, ze gaan op in het geheel. Vorig jaar was er bijvoorbeeld een Japanse draak gemaakt van paprika's, dat soort dingen mag je toch wel weer verwachten dit jaar.'
Het thema is Finally Showtime. Met dat thema kunnen de ontwerpers alle kanten uit. 'Je ziet best wel veel muziekachtige dingen, je ziet een boot waarop ze een showtijd uit de Romeinse tijd hebben neergezet. Binnen het thema kan het alle kanten uit.' Hoe de producties eruit zien is donderdag te zien in Midden-Delfland, vrijdag is de Delflanddag, Westland is zaterdag aan de beurt (de stoet is dan ook bij de Uithof te zien) en op zondag wordt Den Haag aangedaan.
Haagse route van Varend Corso Westland
Haagse route van Varend Corso Westland
Bekijk op de website van het Varend Corso hoe de route er zondag uit ziet.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!