College maakt opnieuw half miljoen euro vrij voor aangaan van leningen om woningen te isoleren

Meterkast
Meterkast © Unsplash / Markus Spiske
DEN HAAG - Het budget waardoor stadsgenoten een lening zonder rentekosten aan kunnen gaan om energiebesparende maatregelen te nemen voor hun huis wordt met 500.000 euro verhoogd. Dat heeft het college bekendgemaakt. Wanneer een lening bij het Warmtefonds wordt afgesloten om de woning te isoleren vergoedt de gemeente de rente voor die lening.
In Den Haag wordt er veel gebruikt gemaakt van de lening, stelt het college. Dat zou komen door de tegemoetkoming van het betalen van de rente. 'Goed om te zien dat er veel Hagenaars hiermee aangemoedigd zijn om hun huis te verduurzamen', zegt wethouder Liesbeth van Tongeren (GroenLinks).
'Energie besparen is altijd een goed idee; lager energiegebruik betekent minder opwekken. Zo dragen Hagenaars een steentje bij aan het terugdringen van de klimaatverandering.' Door de gascrisis zou het voordeliger zijn om een woning te isoleren dan steeds een bijdrage te doen aan het betalen van de energierekening. Bij isoleren gaat namelijk het verbruik naar beneden waardoor de rekening lager wordt.

Miljoen euro

In april van dit jaar waren er voldoende deelnemers aan de lening waardoor het budget van 200.000 euro op was. Dit budget werd verhoogd met 300.000 euro, ook dat budget was op in juni van dit jaar. Nu komt daar opnieuw een half miljoen euro bij.
Er wordt nog bekeken hoe men in de toekomst omgaat met de rente op de leningen. Dat kan zijn door de rentekorting enkel te gaan geven bij kortere looptijden of door renteverhogingen niet in aanmerking te laten komen voor de tegemoetkoming. Het college stelt dat de aanmoediging, het betalen van de rente door de gemeente, functioneel is omdat het aantal aangevraagde leningen hoger is dan verwacht.

VVD is verheugd

De VVD is verheugd dat er meer geld wordt uitgetrokken voor de renteloze leningen. VVD-raadslid en woordvoerder Duurzaamheid Chris van der Helm: 'De Haagse VVD zet zich al jaren in op isoleren, isoleren, isoleren. Een geïsoleerde woning zorgt voor een flink lagere energierekening, meer wooncomfort en het is beter voor het klimaat. Daarom zijn we met het plan gekomen voor renteloze leningen en dat blijkt nu een succes!'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!