'85 procent van beoogde doelgroep heeft energietoeslag aangevraagd of ontvangen'

© Pixabay
DEN HAAG - Het aanvragen en uitgeven van de energietoeslag gaat voorspoedig. Dat schrijft wethouder Arjen Kapteijns (GroenLinks) aan de gemeenteraad. In Den Haag kunnen huishoudens met een inkomen op of net boven het sociaal minimum 900 euro toeslag krijgen van de gemeente. 85 procent van de beoogde doelgroep zou een aanvraag te hebben gedaan of ontvangen.
Van de regeling kan een vijfde van de huishoudens gebruik maken. Omdat er al veel aanvragen zijn gedaan is de regeling volgens Kapteijns ' hard op weg om de minimavoorziening te worden met het hoogste bereik onder de doelgroep'
Voor het uitkeren van de energietoeslag houdt men rekening met drie groepen: huishoudens waarvan bekend is dat ze in de regeling vallen en waarvan de gegevens bekend zijn, huishoudens die bekend zijn bij de gemeente, maar waarvan nog gegevens ontbreken en een derde groep die nog niet bekend is op het stadhuis.

Energietoeslag ontvangen

20.223 huishoudens en 2.670 AIO-gerechtigden (aanvullende inkomensvoorziening ouderen) uit de eerste groep hebben inmiddels de energietoeslag van 900 euro ontvangen. Uit de tweede groep heeft de gemeente inmiddels 10.066 aanvragen gekregen voor de energietoeslag. Wanneer zij daar recht op blijken te hebben wordt deze toegekend. Huishoudens uit de tweede groep die nog geen aanvraag hebben gedaan worden daar binnenkort per post aan herinnerd.

Zelfstandige ondernemers

Van de derde groep, die bestaat uit ongeveer 10.000 huishoudens, heeft men 4.731 keer een aanvraag gekregen. Daarnaast hebben ook zelfstandige ondernemers die eerder Tozo (Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers) kregen en nog ondersteuning van de gemeente krijgen een brief gekregen waardoor ze een aanvraag kunnen doen.

Studenten

Kapteijns schrijft dat er bij de gemeente geen geld is om de 15.000 studenten in Den Haag ook een toeslag te geven. Daarbij wordt aangegeven dat het college vindt dat die toeslag landelijk geregeld moet worden, bijvoorbeeld door de aanvullende beurs te verhogen. Studenten kunnen daarnaast in Den Haag hulp krijgen bij de helpdesk Geldzaken waar bijzondere bijstand kan worden geregeld.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!