Extinction Rebellion kondigt blokkade A12 aan

Blokkade Extinction Rebellion
Blokkade Extinction Rebellion © Omroep West
DEN HAAG - Extinction Rebellion laat weten op woensdag 6 juli de A12 te gaan blokkeren. De klimaatactiegroep zegt zich genoodzaakt te zien tot 'harde actie' en eist zo een stop op fossiele subsidies. Het zal gaan om een deel van de Utrechtsebaan, tussen het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer en het Ministerie van Economische Zaken.
Volgens Extinction Rebellion moet er een onmiddellijke stop komen op subsidies voor olie, kolen en gas. 'Het IPCC-rapport [officieel klimaatrapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change, red.] laat zien dat de uitstoot van broeikasgassen radicaal omlaag moet, maar in plaats daarvan gaan overheden door op de oude weg. Dit leidt tot 3 graden opwarming in 2100: klimaatchaos en massasterfte van planten, dieren en mensen. Het subsidiëren van bedrijven die de klimaatcrisis verergeren, is pervers en misdadig', zegt woordvoerder Lucas Winnips.
De blokkade op de A12 start om stipt 12.00 uur, laat de actiegroep weten. Zij gaat ervan uit dat het verkeer 'eenvoudig' omgeleid kan worden omdat dit deel van de A12 het afgelopen jaar al langere tijd afgesloten is geweest wegens werkzaamheden. Winnips: 'We gaan ervan uit dat de politie deze demonstratie faciliteert en roepen heel Nederland op zich aan te sluiten bij dit vreedzame protest.'

Demonstratie bij Belastingdienst

Afgelopen woensdag drongen nog zo'n 25 activisten van Extinction Rebellion het hoofdkantoor van de Belastingdienst binnen, tevens om te demonstreren tegen de subsidie aan de fossiele industrie. Hierbij hadden een aantal demonstranten zich vastgeketend aan meubels in de lobby. De politie was snel ter plaatse en arresteerde 22 activisten die het pand weigerden te verlaten.
Beelden van de actiegroep in het gebouw van de Belastingdienst gingen rond op Twitter:

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!