'Den Haag wordt een spookstad': zorgen bij Hart voor Den Haag over renovatie Binnenhof

© Richard Mulder
DEN HAAG - Met de huidige regelingen rondom de renovatie van het Binnenhof dreigt Den Haag te verloederen, vindt Hart voor Den Haag. Een mindere mate van bewaking in het centrum zou leiden tot meer meldingen van overlast door daklozen en bedelaars. Daarbij zou de binnenstad uiteindelijk veel geld mislopen door het ontbreken van aantrekkelijke bezienswaardigheden. 'Het stadsbestuur maakt er een chaos van', zegt raadslid Ralf Sluijs.
Volgens Hart voor Den Haag heeft de sluiting van het Binnenhof grotere gevolgen voor de omliggende ondernemers dan het college van burgemeester en wethouders nu overziet. Hotels, horeca, winkels en leveranciers zouden over de renovatieperiode van meer dan vijf jaar miljoenen euro's mislopen omdat het gebied voor bezoekers een stuk minder aantrekkelijk is.

Compensatie

'Waar blijft de beloofde uitkijktoren? Waar blijven de publiekstrekkers?', vraagt Sluijs zich af. Volgens hem is er geen enkele verleiding voor groot publiek om richting Den Haag te trekken, waardoor er een 'spookstad' ontstaat, 'met verloedering tot gevolg'. Sluijs wil opheldering over de compensatie voor ondernemers die door de sluiting van het Binnenhof omzetverliezen lijden. 'Het kan toch niet zo zijn dat onze ondernemers kapot lopen op een renovatie van het Binnenhof waar ze nooit om gevraagd hebben? Dat zal linksom of rechtsom gecompenseerd moeten worden.'
Sluijs stelt schriftelijke vragen aan het college over onder meer de verminderde sociale controle in de binnenstad, de uitblijvende publiekstrekkers en de ondernemerscompensatie.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!