'Vanaf hun 18e staan ze er alleen voor': partijen wil langere begeleiding voor gevluchte jongeren

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Alexandra Tran (Unsplash)
DEN HAAG - Gevluchte, alleenstaande jongeren zijn vanaf hun achttiende verjaardag op zichzelf aangewezen en hebben vanaf dat moment geen recht meer op begeleiding vanuit de gemeente. Dat moet anders, vindt raadslid Hera Butt (GroenLinks). ‘Als je als Nederlander achttien wordt, betekent dat toch ook niet dat je ineens alles snapt of dat je je sociale netwerk niet meer nodig hebt?’ GroenLinks en PvdA hebben raadsvragen gesteld.
Bij jongeren die alleen naar Nederland zijn gevlucht ontstaat na hun achttiende een groot risico op een opeenstapeling van problemen met een grote negatieve impact, omdat zij te veel aan hun lot worden overgelaten. Dat blijkt uit recentelijk onderzoek van de Kinderombudsman en Nationale ombudsman. ‘Denk hierbij aan psychische klachten, schooluitval of groeiende schulden omdat ze het systeem hier nog niet snappen’, aldus Butt.
Naar aanleiding van deze uitkomst zocht Butt een manier waarop jongeren langer en structureler gebruik kunnen maken van begeleiding. ‘Voor zover ik weet is Utrecht de enige gemeente waar het langer doorloopt. Daar kunnen jongeren tot hun 27ste om hulp vragen. Zolang mensen hulp nodig hebben en we het kunnen bieden, moeten we dat doen. Met een beetje hulp kunnen ze iets goed betekenen voor de samenleving of de economie. Als daar dan begeleiding voor nodig is, waarom niet?’

Meer maatwerk

Idealiter zou leeftijd zelfs helemaal geen rol spelen, beaamt Butt. ‘Er zou überhaupt meer naar maatwerk gekeken moeten worden. Leeftijd zegt heus wel wat, maar het is geen garantie dat mensen het dan wel redden. Ook als je 45 bent kan je nog te maken krijgen met bijvoorbeeld psychische problemen of verslaving.’

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!