Moerwijk krijgt muurschildering van 700 m2 van bekend kunstwerk uit Mauritshuis

'Vaas met bloemen in een venster' door Ambrosius Bosschaert de Oude
'Vaas met bloemen in een venster' door Ambrosius Bosschaert de Oude © Mauritshuis Den Haag
DEN HAAG - Een flatgebrouw aan het Willem Dreespark in Moerwijk ondergaat dit jaar een unieke transformatie. Een muurschildering van meer dan 700 vierkante meter, geïnspireerd op een bekend werk uit het Mauritshuis, zal vanaf oktober de gevel sieren. Het ontwerp is nog een geheim, 'maar we denken dat het erg kleurrijk wordt', zegt projectleider Arjana de Bruin.
Met het project Mauritshuis Murals breekt het museum in 2022 haar muren open. Daarmee is haar kunst ook gewoon tijdens een wandeling door de stad te bewonderen. Na een grote muurschildering aan de Lonnekerstraat in Morgenstond, gemaakt door artiesten Super A en Collin van der Sluijs, is nu deze flat van 17 verdiepingen hoog aan de beurt.
Maar een muurschildering van 700 m2 maak je niet zomaar. Daar is er verf voor nodig, 'héél veel verf', zegt Arjana. Daarom startte het Mauritshuis een crowdfunding om zo veel mogelijk spuitbussen bij elkaar te krijgen. Met bijna 700 spuitbussen heeft het museum de streefhoeveelheid ruim behaald. 'Het is echt super leuk dat mensen nog steeds blijven doneren!'
De 'Mauritshuis Mural' aan de Lonnekerstraat
De 'Mauritshuis Mural' aan de Lonnekerstraat © Mauritshuis

Bloemen en portretten

De Colombiaanse straatartiest Gleo zal het letterlijk torenhoge schilderij verzorgen en dat is voor haar waarschijnlijk kat in het bakkie, legt Arjana uit. 'Ze is gewend om gigantische werken te maken. Dit doet ze laag op laag met verschillende soorten verf.' Met hulp van een klein aantal assistenten transformeert Gleo de gevel van het gebouw binnen ongeveer vier weken.
De schildering zal geïnspireerd zijn op een bekend werk van Ambrosius Bosschaert de Oude uit 1618, waarop een kleurrijk boeket tegen een heuvelachtige achtergrond staat afgebeeld. Hoe de mural er uit komt te zien, blijft echter nog even een mysterie. 'Gleo werd heel enthousiast van dit stilleven. We hebben nog geen ontwerp ontvangen, maar ze schildert vaak werken van bloemen in combinatie met een portret, dus we rekenen op iets kleurrijks.'
In september vliegt Gleo naar Den Haag om de klus af te trappen. 'Ze krijgt tot uiterlijk twee weken van tevoren de tijd om een ontwerp toe te sturen, dus we gaan het beleven', lacht Arjana.
Vast weten wat je kan verwachten op de flat aan het Willem Dreespark? Gleo's werk is te bewonderen op haar Instagramaccount:

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!