In totaal slechts twaalf langdurig werklozen in een jaar uit de bijstand

DEN HAAG - Twaalf langdurig werklozen zijn vorig jaar weer uit de bijstand gegaan. De totale groep is verminderd van 19.059 naar 19.047 personen. Dat schrijft het college aan de gemeenteraad.
Langdurig werklozen zijn mensen die achttien maanden of langer een uitkering krijgen. Minder dan één op de duizend in deze groep stroomt dus weer de bijstand uit.
Vooral mensen van vijftig jaar en ouder komen moeilijk weer aan het werk. Slechts 151 mensen in deze groep stroomden vorig jaar weer uit de bijstand. Deze groep bestond uit 11.130 personen en liep terug naar 10979. Zo'n één op de honderd verlaat dus weer de bijstand.
Jongeren uit de bijstand
Over het algemeen ging het aantal uitkeringen in 2021 wel omlaag. Na de stijging in 2020 van het aantal uitkeringen met 2,5 procent, daalde het aantal uitkeringen een jaar later met 5,3 procent. Deze daling komt overeen met de gemiddelde daling in de vier grote steden van Nederland.

De daling van het aantal 'jongerenuitkeringen' was het hoogst. Van de groep mensen die jonger is dan 27 jaar verliet maar liefst vijftien procent de bijstand.
Economie groeide
De gemeente zag dat de economie zich vorig jaar zeer gunstig ontwikkelde. De economie groeide volgens het CBS met 4,8 procent. Maar in de Haagse regio was de groei iets minder, namelijk 4 procent.
Den Haag kent een grote vraag naar hoger opgeleid personeel, onder andere door de aanwezigheid van het openbaar bestuur (bijvoorbeeld veel ministeries), specialistische zakelijke dienstverlening en internationale organisaties. Hierdoor kent de regio van de arbeidsmarkt een hoge inkomende 'pendelstroom' van werknemers van buiten de regio. Daarbij groeit de beroepsbevolking sterker dan de werkgelegenheid.
Veel vacatures, maar weinig geschikt voor mensen in de bijstand
Door de lage scholingsgraad in combinatie met gebrek aan werkervaring, beperkt sociaal netwerk en andere factoren hebben bijstandsgerechtigden een slechte arbeidsmarktpositie, weet de gemeente. Werkgevers geven bij vacaturevervulling veelal de voorkeur aan mensen met recente werkervaring en schoolverlaters. 'Dit is ook zichtbaar in de sterke daling van het aantal werklozen met een WW-uitkering', schrijft de gemeente. In een jaar tijd nam het aantal WW-uitkeringen met 4.422 af tot 8.845. In totaal gaat het dus om 6.007 mensen die de bijstand uitstroomden.
Ook al hebben werkgevers veel vacatures, slechts een zeer beperkt deel van deze vacatures is geschikt voor bijstandsgerechtigden, die kunnen werken. 'Een steeds groter deel van de bijstandsgerechtigden kampt met een relatief zware en complexe problematiek, waardoor re-integratie (nog) niet mogelijk is', aldus de gemeente.
Guernaoui: ‘Onbegrijpelijk’
Maar raadslid Rachid Guernaoui van Hart voor Den Haag ziet dat anders. ‘Het is onbegrijpelijk dat GroenLinks-wethouder Arjen Kapteijns maar enkele langdurige werklozen aan een baan heeft geholpen terwijl er zoveel vacatures zijn.’
Guernaoui - van 2018 tot 2019 zelf De verantwoordelijk wethouder voor dit dossier - is het niet met wethouder Kapteijns eens dat er in veel gevallen een mismatch is tussen mensen die in de bijstand zitten en de werkgelegenheid. Guernaoui: ‘Kapteijns zegt dat negentig procent van de mensen in de bijstand niet bemiddelbaar zijn of meer dan een jaar nodig heeft om aan het werk te komen. Veel meer mensen kunnen na een werkfit- of werkontwikkeltraject aan het werk. Projecten die mensen niet aan het werk helpen moet hij stoppen en niet uitbreiden.’ Over twee weken komt Guernaoui met voorstellen daarover in de raad.