'De zomer is een piekmoment voor inbrekers': met deze tips ga je met een gerust hart op vakantie

© Pixabay
DEN HAAG - Na twee jaar reisbeperkingen door het coronavirus kunnen we er weer volop op uit. Goed nieuws voor vakantiegangers, maar ook voor inbrekers. Als voormalig coördinator woninginbraken bij de landelijke politie weet Rodney Bos als geen ander hoe zij te werk gaan. 'De zomer is een piekmoment voor inbraken, dus dan moet je extra alert zijn.' Bij Dossier Mastenbroek op Den Haag FM vertelt hij welke maatregelen je kan treffen om met een gerust hart de deur achter je dicht te trekken.

Beveiliging

Op inbraakmislukt.nl kan je zien hoe je onder meer je voordeur, ramen en schuur optimaal beveiligt. Daaruit kan blijken dat je het beste je oude beslag kunt vervangen door beslag met cilindertrekbeveiliging. 'Dat kost je misschien 70 euro. Of plaats goedgekeurde raamboompjes op je keukenraam voor ongeveer 50 euro. Daarmee verklein je de kans op inbraak enorm!'

Verlichting

Laat ’s avonds niet één lampje aan gaan, maar alle lampen die je normaliter ’s avonds aan hebt. Zet er een tijdschakelaar op en stel ze in op verschillende tijdstippen. Laat de lamp in de slaapkamer nog een kwartiertje aan nadat alle lampen in de woonkamer zijn uitgegaan. Er zijn tegenwoordig ook handige lampen die je met een app kunt bedienen, ook bij (plafond)lampen waar een tijdschakelaar niet geplaatst kan worden.

Gordijnen

Doe je jaloezieën of gordijnen van je woonkamer veelal helemaal dicht bij het slapengaan, verander dat dan een paar weken voordat je op vakantie gaat. Laat ze overdag en ’s avonds half open zodat je wel naar binnen kunt kijken, maar daarbij geen zicht hebt op de hele kamer. Kijkt een inbreker naar binnen, dan kan hij niet je hele woonkamer overzien.

Niet spik en span

Ruim je woonkamer en keuken juist niet perfect netjes op. Laat een kopje op tafel staan of wat afwas op het aanrecht. Een krant of open boek of wat kinderspeelgoed op de grond wekken de indruk dat er mensen thuis zijn.

Geen post in zicht

Plak (tijdelijk) een nee/nee sticker op je brievenbus om overtollige reclamepost te voorkomen of vraag iemand om je brievenbus/deurmat regelmatig te legen. Het raam in of naast de voordeur kan je ook afplakken, zodat een inbreker geen stapels post ziet liggen.

Oogje in het zeil

Vraag een van je buren om een oogje in het zeil te houden, niet alleen om de plantjes water te geven en het gras te maaien, maar ook om de post uit het zicht te halen. Laat ze de post dan niet in stapeltjes op tafel leggen, maar bijvoorbeeld in een kast.

Houd vakantieplannen stil

Hoe lastig het ook is om niet van de daken te schreeuwen dat je eindelijk weer op reis kan: vermeld niet op social media of je antwoordapparaat dat je met vakantie bent.
Beluister hier het interview met Rodney Bos in Dossier Mastenbroek.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!