Partij voor de Dieren: 'Vlaggetjesdag moet stoppen vanwege vissenleed'

Haring happen tijdens Vlaggetjesdag
Haring happen tijdens Vlaggetjesdag © Richard Mulder
DEN HAAG - De jaarlijkse traditie van het happen van een verse haring op Vlaggetjesdag zorgt niet bij iedereen voor evenveel enthousiasme. Partij voor de Dieren-raadslid Robin Smit vindt dat de traditie moet stoppen waar vissenleed begint. Hij pleit in een opiniestuk voor een nieuwe traditie, zonder dierenleed.
Omdat vissen worden gezien als wezens met gevoel, waardoor ze ook pijn kunnen ervaren, vraagt Smit zich af waarom er in Den Haag 'een feest wordt gevierd waarbij de intrinsieke waarde van de haringen wordt genegeerd' en waarom dat dan geld krijgt vanuit de gemeente.
Vlaggetjesdag is het jaarlijkse evenement waarbij de komst van de nieuwe haring wordt gevierd op Scheveningen. 'Tegenwoordig is het vooral bedoeld als dag om het verkopen en eten van vis te promoten', schrijft Smit in een opinieartikel.

Feest voor de vissen

Wat Smit betreft wordt de vis in de toekomst echt centraal gesteld: 'Dat kunnen we doen door niet langer meer dit soort evenementen te subsidiëren waar veel dierenleed mee gepaard gaat, maar een nieuwe traditie creëren zonder dierenleed. Laten we er een feest voor iedereen van maken, dus ook voor de vissen.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!