Gemeente maakt einde aan 'bordenchaos'

VVD-raadslid Alexander Roep bij de verkeersbordenchaos
VVD-raadslid Alexander Roep bij de verkeersbordenchaos © Den Haag FM
DEN HAAG - Om de chaos met verkeersomleidingen tegen te gaan zijn in Den Haag het aantal borden verminderd, anders geordend en aangepast om ze logischer te maken voor weggebruikers. Dat schrijft het college in reactie op vragen van de VVD. Een Haagse app om te zien waar het druk is op de weg komt er niet.
De partij kreeg veel signalen van bewoners en bezoekers over de slechte bereikbaarheid van de stad. 'Dit wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door het grote aantal afsluitingen en omleiding in de stad op zowel grotere als kleinere schaal.'
In haar antwoorden stelt het college dat wegafsluitingen zes tot negen maanden voordat het werk wordt uitgevoerd worden getoetst. 'Dit alles in het licht van de bouwopgave van de gemeente en het beheer en onderhoud dat noodzakelijk is om een veilige en prettige stad te zijn om te wonen of te verblijven.'

Krapte op de arbeidsmarkt en leveringsproblemen

Het college zegt ook dat de krapte op de arbeidsmarkt en leveringsproblemen van materialen invloed hebben op de uitvoering van de werkzaamheden. 'Mede hierdoor kunnen projecten overlappen waardoor de hinderervaring op straat toeneemt.'
Daarnaast constateert ze dat het aantal reisbewegingen per auto is toegenomen door het versoepelen van de coronamaatregelen, 'ondanks de geboden alternatieven'.

Geen Haagse app

De VVD had gevraagd om 'per direct' innovatieve oplossingen 'zoals verkeersdrukte voorspelling zoals toegepast bij moderne verkeersapps, slimme stoplichten en groene golven' in te zetten. Een Haagse app voor de verkeersdrukte noemt het college 'onwenselijk' omdat verkeer ook over de stadsgrenzen heen gaat.
Reeds bestaande apps zouden voldoende zijn om informatie te krijgen over werkzaamheden en andere afsluitingen. De verkeerslichten worden al aangepast 'juist om de reizigers te verleiden de aangewezen omleidingsroute te nemen en daarmee sluipverkeer via woonstraten te voorkomen'.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!