Vijf aanhoudingen na boerenprotest bij Kamergebouw aan Bezuidenhoutseweg

DEN HAAG - Boeren demonstreren dinsdag in Den Haag tegen de stikstofplannen van het kabinet. Dat werd bekend door een verklaring die Farmers Defence Force-woordvoerster Sieta van Keimpema heeft verspreid. Wanneer het protest leidt tot gevaarlijke situaties wordt 'waar mogelijk opgetreden', stelt de gemeente.

18.30 uur - Vijf aanhoudingen

De politie heeft vijf aanhoudingen verricht bij de demonstratie tegen het stikstofbeleid bij de Tweede Kamer. Dat meldt mediapartner Omroep West. Eén persoon hoorde bij het boerenprotest en werd aangehouden vanwege belediging. De andere vier demonstranten hoorden bij aan anti-overheidsgroep, aldus de politie.
Eén persoon werd opgepakt omdat hij een gebiedsverbod had, twee anderen vanwege openlijke geweldpleging - één persoon gooide blikjes bier volgens de politie - en iemand werd gearresteerd voor belediging.
Een groep van enkele tientallen anti-overheidsdemonstranten, die de afgelopen jaren ook vaak aanwezig was bij protesten tegen het Nederlandse coronabeleid, raakte na het vertrek van de boeren nog verzeild in een kleine schermutseling nabij het station Den Haag Centraal. Na ingrijpen van de politie keerde de rust in het centrum van de stad terug.

17.00 uur - Boeren vertrekken

Boeren die met hun trekkers dinsdagmiddag bij de Tweede Kamer stonden, zijn vertrokken. Een deel van de actievoerders is richting het zuidoosten van Den Haag gereden, door de Victory Boogie Woogietunnel. Of ze naar een andere locatie gaan of terug naar huis zijn, is onduidelijk.
Ongeveer tien tractoren werden door de politie tegengehouden bij de Turfmarkt, vlakbij Den Haag Centraal Station. Dat gebeurde door agenten in politiebusjes en agenten te voet. De boeren keerden vervolgens om en vonden vervolgens een route de stad uit.
Een van de aanwezige boeren zei dat de groep onderweg is naar de Ketheltunnel. Ze zouden plannen hebben daar strobalen in de brand te steken, zei hij. Twee van de aanwezige trekkers hebben stro aan boord. Of zij dit werkelijk van plan zijn is niet duidelijk

16.45 uur - Kamer stemt stikstofbeleid niet weg

Tientallen boeren hebben zich in de Tweede Kamer rustig gehouden tijdens de stemming over onder meer moties tegen het stikstofbeleid.
Kamervoorzitter Vera Bergkamp moest belanghebbenden op de volle publieke tribune wel enkele keren tot de orde roepen, na bijvoorbeeld applaus voor Forum voor Democratie en de BoerBurgerBeweging, partijen die zich tegen het beleid keren.
Een voorstel om de stikstofplannen van tafel te halen, kreeg bij lange na geen meerderheid.

15.30 uur - Koeien zijn naar huis

De koeien zijn inmiddels meegenomen naar huis. Dat meldt mediapartner Omroep West. Volgens de eigenaar moet je 'ook een beetje denken aan de beesten'. Eerder werd gedreigd dat als er vandaag door de Tweede Kamer 'ja' zou worden gezegd tegen de stikstofmaatregelen, één van de beesten naar het slachthuis gebracht zou worden. Het is niet bekend of beide koeien ook daadwerkelijk weer thuis zijn gekomen.

15.15 uur - Eerste boeren vertrekken

Rond kwart over drie vertrekken de eerste boeren weer. Op de trekker gaan ze huiswaarts na het protest bij het Kamergebouw aan de Bezuidenhoutseweg.
© Den Haag FM

13.55 uur - FDF: 'Demonstraties zijn gevolg van kabinetsbeleid'

Farmers Defence Force (FDF) vindt de demonstraties van de boeren door het hele land 'geheel geoorloofd'. 'We snappen dat mensen erg boos worden', vertelt een woordvoerster van de belangenorganisatie voor boeren. 'De demonstraties zijn het gevolg van het beleid van het kabinet.'
© Den Haag FM

13.30 uur - Stikstofminister vindt protesten 'echt heftig worden'

Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) vindt de protesten van de boeren nu wel 'echt heftig worden', ook al had ze vooraf heftigheid verwacht, zei ze tijdens een kort persmoment. Ze weet nog niet of ze dinsdag met boeren in gesprek gaat, die opnieuw protesteren tegen de stikstofplannen en onder meer voor het gebouw van de Tweede Kamer staan met tractoren en een paar koeien hebben meegenomen.
Van der Wal hoeft niet in de Kamer te zijn en heeft andere zaken op haar agenda staan, zei ze. Maar ze zal niettemin overleggen hierover. 'Ik ben altijd bereid om het gesprek aan te gaan.' Ze voelt zich wel veilig om dit te doen.

13.21 uur- PvdD: 'Burgemeester moet nú ingrijpen'

De Partij voor de Dieren roept burgemeester Jan van Zanen op om in te grijpen bij het boerenprotest nu duidelijk is dat de boeren een van de meegenomen koeien willen laten slachten wanneer de Kamer instemt met de kabinetsplannen. 'Wij hebben de burgemeester opgeroepen om nú in te grijpen en de dieren uit deze gevaarlijke situatie te halen.'

12.54 uur - Bezuidenhoutseweg afgesloten

De politie heeft de weg bij de Tweede Kamer afgesloten. Tractoren en andere verkeersdeelnemers kunnen daardoor niet meer over de Bezuidenhoutsweg rijden.

12.48 uur- 'Dit is hoe halvering van de veestapel eruit ziet'

De boeren zeggen van plan te zijn een van de koeien te willen slachten wanneer de Tweede Kamer instemt met de stikstofplannen van het kabinet. 'Claartje en Betsie willen vandaag graag weer naar huis', staat op een pamflet te lezen. Echter zeggen de boeren dat een van hen een 'enkele reis slachthuis' zal maken wanneer de Kamer instemt met de plannen. 'Omdat dit Kabinet en deze Tweede Kamerleden dat bepalen!' Met de actie willen ze laten zien hoe de halvering van de veestapel eruit ziet.
© Den Haag FM
Koe met boer op het plein bij het Kamergebouw
Koe met boer op het plein bij het Kamergebouw © Den Haag FM

'Walgelijke actie'

'Wat een walgelijke actie', schrijft Partij voor de Dieren-raadslid Leonie Gerritsen. 'Niet alleen die arme dieren meeslepen, maar ook nog een zielig verhaal ophangen over welk dier er dood moet. Álle dieren is de vee industrie gaan naar de slacht. Helemaal klaar met die onderbuik acties van veeboeren.'

12.40 uur - 'Koeien horen in de wei'

Dat er koeien zijn meegenomen voor het protest kan niet op enthousiasme rekenen van Caroline Verduin (raadslid D66): 'Koeien horen in de wei. Niet als chantagemiddel midden in de stad met grote groep journalisten en politie eromheen.'

12.34 uur- Trekkerterreur

Het is goed te merken dat de boeren weer met materieel in onze stad zijn: 'En weer hebben we trekkerterreur: tegen het verkeer in rijden, over het fietspad, en dat nog met een rotvaart ook', schrijft Selma op Twitter.

12.30 uur - FVD: 'Er wordt niet naar jullie geluisterd'

'Jullie hebben laten zien dat de feiten anders zijn dan hier worden voorgesteld, maar er wordt niet naar jullie geluisterd', zegt Gideon van Meijeren (Forum voor Democratie, raadslid in Den Haag, Statenlid in Zuid-Holland, Kamerlid) bij het boerenprotest. 'Zo klaar met deze man. Ophitser', reageert D66-raadslid Caroline Verduin.
© Den Haag FM

12.00 uur - Tractoren op Bezuidenhoutseweg, koeien voor de Kamer

Een aantal tractoren staat dichtbij de Malietoren stil op de Bezuidenhoutseweg. Het verkeer kan erlangs, de weg wordt niet geblokkeerd. Voor het protest zijn ook een aantal koeien meegenomen die voor het Kamergebouw staan.
© Den Haag FM

11.49 uur - Rutte: Gevaarlijke situaties bij boerendemonstraties zijn onacceptabel

'Het is niet acceptabel in dit land om gevaarlijke situaties te laten ontstaan bij demonstraties', dat zegt premier Mark Rutte dinsdagochtend tijdens een persmoment. De premier noemde de gevaarlijke situaties die ontstaan door protesten van boeren 'onacceptabel'. Tegelijkertijd zegt hij de zorgen van de boeren te begrijpen. Al is er geen begrip voor het intimideren van bestuurders.
'Je kunt niet zomaar de wet overtreden en daarmee wegkomen', vulde justitieminister Dilan Yesilgöz aan. 'Gewoon demonstreren is geen probleem', stelde Rutte. Het blokkeren van wegen en uitstrooien van mest op wegen is volgens Rutte 'niet te accepteren'. 'Doe het binnen de grenzen van de wet.'
'We snappen de zorgen van de boeren', reageert Rutte op de boerenprotesten. De protesten begonnen nadat bekend werd wat de stikstofmaatregelen voor de sector kunnen betekenen. Dezelfde dag stond een aantal boeren voor de deur bij de woning van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof).
Yesilgöz denkt dat de politie 'genoeg middelen' heeft om op te kunnen treden. De politie kijkt 'gericht' en in samenspraak met de burgemeester ter plekke hoe ze het beste kan ingrijpen.

11.30 uur - Eerste boeren komen aan

Rond tien over half twaalf zijn de eerste boeren, met tractoren, in Den Haag aangekomen om te demonstreren bij het Tweede Kamergebouw. Vooralsnog zijn er ongeveer vijftien trekkers gezien. Ook een aantal koeien is meegenomen naar het plein voor het tijdelijke Kamergebouw aan de Bezuidenhoutseweg.

10.15 uur - Politie bij Kamergebouw aanwezig

Bij het Kamergebouw aan de Bezuidenhoutseweg is dinsdagochtend extra politie aanwezig. Er zijn meerdere politiebusjes en -auto's en ook zijn er ME-bussen rond het gebouw te zien.
Politie bij de Tweede Kamer
Politie bij de Tweede Kamer © Omroep West

Gemeente waarschuwt voor gevaarlijke situaties

De gemeente waarschuwt dat gevaarlijke situaties kunnen ontstaan door het 'onbesuisd rondrijden van tractoren'. Daarom doet de gemeente 'een beroep op het verstand van boeren dat zij gevaarlijke situaties voorkomen'. De boeren mogen wel komen demonstreren, maar moeten zich wel aan de regels houden. Dat meldt mediapartner Omroep West.
'Dat betekent demonstreren met mensen, niet met materieel als dwangmiddel', laat de gemeente weten. Doorgaande wegen mogen niet worden geblokkeerd en het plein voor de Tweede Kamer is niet toegankelijk voor tractoren.

Stemmingen in Tweede Kamer

De boeren komen dinsdagmiddag naar het Tweede Kamergebouw, daar wordt dan gestemd over moties die zijn ingediend tijdens het stikstofdebat vorige week. 'Op 28 juni zullen we het halveren van de veestapel een gezicht gaan geven. Duidelijk maken voor welke keuzes boeren gezet worden door het misselijkmakende beleid van dit kabinet', zo staat in de verklaring van 'Boeren van Nederland' te lezen.

'Ons land, ons vee, onze manier van leven'

Ook burgers worden opgeroepen om naar de demonstratie te komen. 'Burgers, kom ook om te zorgen dat de toekomst van het Nederlandse platteland gewaarborgd blijft, dat de kaalslag met het halveren van de veestapel voorkomen wordt. Ons land, ons vee, onze manier van leven, onze plattelandscultuur laten wij niet afnemen door Rutte IV!'

Meerdere demonstraties

De boeren zijn boos over de stikstofplannen van het kabinet. De boeren demonstreerden al meerdere keren: voor de deur van de woning van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof), er was een demonstratie in Stroe en maandag werden diverse wegen geblokkeerd en werden er diverse brandjes gesticht.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!