'Gemeente probeerde geen informatie achter te houden over vreugdevuren’

Vuurregen vonkenregen vreugdevuur foto Kevin Samboe 2
Vuurregen vonkenregen vreugdevuur foto Kevin Samboe 2
DEN HAAG - De gemeente heeft geen documenten geheim gehouden rond de uit de hand gelopen jaarwisseling van 2018-2019, ondanks het Wob-verzoek van RTL Nieuws om deze openbaar te maken. Dat schrijft het college aan de gemeenteraad. Het college zegt niet te kunnen vaststellen dat er 'gepoogd is de politie te laten achterhouden'.
Deze maand vertelde oud-privacyfunctionaris van de politie Ben van Hoek in NRC dat onder meer bij de gemeente Den Haag zou zijn geprobeerd om stukken uit de openbaarheid te houden, terwijl ze die eigenlijk openbaar zouden moeten maken. Ook Whatsapp-berichten van de politiechef zouden zijn verwijderd.
Het college laat weten dat er in februari 2019 een informatiedossier is opgesteld van de gebeurtenissen tijdens de jaarwisseling van 2018 naar 2019 waarin alle beschikbare documenten staan. 'Omwille van de transparantie en de actieve informatieplicht aan de raad is bij de openbaarmaking van de stukken verder gegaan dan op basis van de Wob (destijds) noodzakelijk was.'

Politie vroeg om zienswijze van gemeente

In die periode kwam ook het Wob-verzoek van RTL Nieuws. De politie heeft daarom een 'zienswijze' van de gemeente gevraagd. 'De uitkomst van het contact was dat het college heeft aangegeven geen bezwaar te hebben tegen openbaarmaking van de betreffende documenten door de politie. Wij hebben geen aanwijzingen dat door medewerkers van de gemeente dit anders is verwoord.'
Het college zegt niet te kunnen vaststellen dat er 'gepoogd is de politie te laten achterhouden'. Daarom is er volgens het college geen sprake geweest van het schenden van de ambtseed en is het opleggen van disciplinaire maatregelen 'op dit moment' niet aan de orde.

'Geen nieuwe inzichten'

Het college schrijft dat er contact is geweest met Van Hoek 'om nadere duiding te krijgen van zijn uitspraken en zijn herinnering over het contact met de gemeente'. 'De heer Van Hoek kan niet aangeven over welk document is gesproken', schrijft de gemeente daarover.
Na het contact zijn er geen nieuwe inzichten gekomen en daarom zegt het college zich niet te herkennen 'in de suggestie dat er geen transparantie is betracht, noch dat er een cultuur binnen de gemeente bestaat waarin transparantie niet wordt nagestreefd, in woord en daad'.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!