Straat Consulaat ziet toename aantal daklozen: 'Dit kan zo niet langer'

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Alexandra Tran (Unsplash)
DEN HAAG - Er is een toename in het aantal dakloze mensen die niet in aanmerking komen voor opvang. Dat stelt Straat Consulaat. De organisatie zegt dat dit mede zichtbaar is omdat er op de Koekamp mensen noodgedwongen in tenten bivakkeren. Dat hier tegen wordt opgetreden is inhumaan zegt Peter Bos: 'Mensen hun laatste schamele onderdak afnemen is inhumaan en in strijd met de wet en de zorgplicht van de overheid. In plaats van deze mensen te helpen duwt men ze nog verder in de ellende. Dit kan zo niet langer'.
'Sinds april is de permanente winteropvang weer gesloten en ook de Corona-opvang voor dakloze mensen in onder andere hotels is gestopt. Dankzij deze voorzieningen werd er ruimhartig voorzien in de opvang van dakloze mensen. Nu dit is stopgezet wordt het gebrek aan opvang weer zichtbaar', zegt Bos namens Straat Consulaat.
Daarnaast wijst men op onderzoek van Onderzoeksinstituut IVO waaruit blijkt dat EU-werknemers in Nederland te kampen hebben met slechte en onzekere werk- en woonomstandigheden, waardoor de kans op dakloosheid groot is. 'Werk en huisvesting zijn bij deze mensen vaak met elkaar verbonden. Als het werk stopt, houdt ook de huisvesting op. Eenmaal dakloos, is het voor EU-werknemers heel moeilijk om uit deze situatie te komen. En hoe langer ze dakloos zijn, hoe moeilijker.'
Het risico dat deze mensen verder afglijden is groot, stelt Straat Consulaat. 'Ruimhartige en tijdige opvang, zorg en ondersteuning is, juist voor deze groep, cruciaal. De overheid is verantwoordelijk voor het beleid rondom deze kwetsbare EU-burgers, maar laat deze mensen nu aan hun lot over.'.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!