'Minimumloon voor werknemers gemeente moet naar 14 euro'

HMS vuilniswagen
HMS vuilniswagen © Archieffoto
DEN HAAG - Iedereen die voor de gemeente werkt moet minimaal veertien euro per uur verdienen. Dat vinden de SP, Haagse Stadspartij, Partij voor de Dieren, PvdA en GroenLinks. Bij de raadsvergadering van donderdag dienen zij een motie in waarbij dit minimumloon niet alleen meer geldt voor ambtenaren in dienst, maar ook voor medewerkers van externe diensten waar de gemeente gebruik van maakt.
Als het aan de betreffende partijen ligt, werkt de gemeente enkel nog samen met bedrijven die hun werknemers minimaal deze veertien euro betalen. ‘Ook ingehuurde medewerkers die cruciaal werk doen voor onze stad en inwoners – denk aan thuiszorgmedewerkers, bestuurders van de taxibus en vuilophalers – verdienen een leefbaar loon’, aldus SP-fractievoorzitter Lesley Arp in Bob Staat Op.
Volgens Arp moet de gemeente hiermee reageren op de dalende koopkracht en stijgende energieprijzen. ‘De inkomens lopen daar al enige tijd op achter. Voor die veertien euro voor ambtenaren is lang gestreden, maar eigenlijk zou het nu al op vijftien euro moeten zitten, zo snel gaat het.’

Léven in plaats van overleven

Ook raadslid Janneke Holman (PvdA) vindt dat de gemeente in moet staan voor de mensen die zij in dienst neemt. ‘Het minimumloon moet genoeg zijn om van te léven, in plaats van te overleven. We kunnen niet langer toestaan dat mensen die iedere dag werken voor onze stad nu niet de eindjes aan elkaar kunnen knopen’, zegt ze.
Voorlopig heeft Arp vertrouwen in de motie die zij samen met de andere partijen zal indienen. ‘De wethouder reageerde in de eerste instantie een beetje afhoudend, maar we wezen erop dat gemeentes als Heerlen en Utrecht dit in hun coalitieakkoord hebben staan. Ik zou zeggen: trek met die gemeenten op en leer van elkaar.’
Den Haag FM zendt vandaag op ons tv-kanaal de gemeenteraadsvergadering uit.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!