Bouw The Grace gaat door: woontorens van 150 en 180 meter aan Rijswijkseweg

Zo moet The Grace eruit komen te zien
Zo moet The Grace eruit komen te zien © gemeente Den Haag/Mecanoo
DEN HAAG - Met 150 en 180 meter worden de nieuwe woontorens van The Grace de hoogste gebouwen van Den Haag. De gemeenteraad heeft donderdag ingestemd met de bouw van de torens aan de Rijswijkseweg. 'Ik ben hartstikke blij, het zijn 1411 woningen die er in een klap bij gaan komen', zegt D66-raadslid Joren Noorlander in Bob Staat Op.
De gemeente heeft eerder afgesproken dat er jaarlijks 4000 woningen bijgebouwd moeten worden tegen het woningtekort. Daarbij is het de bedoeling dat de nieuwbouw deels voor de vrije sector is en deels sociale huur. 'In The Grace wordt 30 procent sociale huur, onder de 750 euro per maand. 20 procent wordt middenhuur en de rest is vrije sector', zegt Joren.
In de raad was er nog wel wat kritiek over de sociale huurwoningen, aangezien de appartementen niet van de woningcorporatie zijn. Dat betekent dat de woningen voor 20 jaar verhuurd worden als sociale huurwoning, daarna komen ze vrij. Huurhuizen van woningcorporaties daarentegen hebben het eeuwige recht op lagere huur. Ter compensatie heeft de ontwikkelaar beloofd elders in Laakhavens meer sociale huur te bouwen.

Wind Rijswijkseplein

Verder was er ook kritiek over de wind bij het Rijswijkseplein. 'Iedereen kent filmpjes van een fietser die over het plein ging. Bij The Grace is de architect daarom terug naar de tekentafel gestuurd. Nu krijgt het gebouw ronde hoeken, zodat het qua wind verbetert', zegt Joren.
Maar op twee plekken wordt er nog wel overlast van de wind verwacht. 'Dat gaan we zo inrichten dat de wind wordt tegengehouden, bijvoorbeeld door planten of bushokjes op een bepaalde manier neer te zetten.'

Parkeerplaatsen

De woontorens staan vlakbij Den Haag HS. De gemeente wil dat mensen die daar gaan wonen vooral met het openbaar vervoer gaan reizen. Vanuit de raad kwam kritiek dat er niet genoeg parkeerplekken komen bij de torens.
'Als je daar gaat wonen moet je bewust zijn dat niet iedereen een auto kan hebben', zegt Joren. 'Maar iedere Hagenaar heeft recht op goed ov, je woont naast HS en je komt langs een sterfietsroute naar Leiden. Ook zijn er parkeerplekken gereserveerd in Q-park Laakhaven en er zijn deelauto's.'
Het project moet in 2026 klaar zijn.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!