Theater, de zweefmolen en sangriabar: de Parade staat weer in het Westbroekpark

DEN HAAG - De zweefmolen, sangriabar en de poffertjeskraam, ze staan vanaf deze vrijdag allemaal weer in het Westbroekpark voor de Parade. Was er vorig jaar nog een kleinere editie vanwege corona, nu is alles weer als vanouds. 'Ik hoop dat er vanavond mensen voor de poort staan te wachten', zegt Nadine van Pinxteren in Bob Staat Op.
Net als vorig jaar duurt de Parade ruim twee weken. 'Voor het eerst in de reguliere opzet staan we zeventien dagen in Den Haag.' En in die zeventien dagen is er van alles te doen.
Van Paul de Munnick en Steef de Jong, tot Arjan Erkel die met de gitarist van de band Normaal een voorstelling maakte over zijn ontvoering. En van de Poezieboys tot de SoundWave Collective. Tijdens de opening vrijdagavond danst er een Oekraïens dansgezelschap over het hele terrein. 'Dat lijkt me ook bijzonder.'
Ook staan er een aantal Haagse theatermakers op het programma. Wij zetten drie voorstellingen voor je op een rij.
SoundWave Collective

Het festival wordt vrijdag geopend door SoundWave Collective. Het is voor ze de vuurdoop op de Parade. 'We hebben er ontzettend zin in, maar het is een flinke snelkookpan. Voor mij is ook alles nieuw en fantastisch. Ik kijk er naar uit', zegt Joram van Ketel.
Geschiedenis van de Soldaat: Dit is het oeroude verhaal van de soldaat op weg naar huis. Verleiding en teleurstelling, scherp getekend door de muziek van Stravinsky, met veel soul verteld door Josimar Gomes. Een vertelling met een moraal van alle tijden, en helaas zeer actueel.

De Poezieboys

De Poezieboys, dat zijn Jos Nargy en Joep Hendrikx. Samen brengen zij de beste poëzie van dit moment, geïnspireerd op de legendarische avond in 1966 van Simon Vinkenoog in Carré. Want de wereld kan wel weer wat Rock & Roll & Poëzie gebruiken.
Jos is kind aan huis bij de Parade. 'Ik stond er voor het eerst in 2013 en ik ben er niet meer weggegaan. Het geeft een gevoel van gelijkgestelden, een safe space van mensen die niet helemaal lekker in de maatschappij passen. Het is zo'n bijzondere plek. Ik voel me daar meer thuis dan thuis, gek genoeg', zegt Jos in Haags Bakkie.

Samen met Joost Oomen en Willie Darktrousers maken ze de voorstelling Eisfogl over de grootste onbekende twintigste-eeuwse dichter van Europa uit IJsland. Ze brengen een ode aan zuiplap, poolreiziger en literair wonderkind Jörgi Eisfogl. Een surrealistische voorstelling vol poëzie en IJslandse folklore.
'We maken voorstellingen over dode dichters en duiken helemaal in het leven van zo'n dichter. En we zorgen altijd voor een bepaald soort humor. We zijn wel geinponems.'
HNT en De Passant

Traditiegetrouw staat ook Het Nationale Theater op de Parade. 'Ontzettend fijn dat het weer kan. Dat vind ik te gek. Heel veel nieuwe makers krijgen de kans om hun werk te tonen', zegt directeur Cees Debets in Haags Bakkie.
De voorstelling van de veelbelovende theatermaker Koen Verheijden is een muziektheatervoorstelling over het leven van Antinous. 'Hij is de liefdesman van keizer Hadrianus, 130 na Christus. Het was een homoseksuele relatie die getolereerd werd. Het gaat over acceptatie en tolerantie. En dat klinkt heel zwaar, maar het is prachtig en ontroerend.'

Eromenos is een muzikale performance over een jongen met heimwee naar de Romeinse oudheid. Hij wil terug naar een tijd van een vrije en schone cultuur, waar de jonge Antinous zo’n liefdevolle relatie had met de keizer, dat de sterren elke nacht voor hen vielen, dat Atlantis boven water dreef en de Vesuvius nog een keer uitbarstte. Na zijn mysterieuze dood in het jaar 130 werd Antinous door de keizer tot God verklaard en werd hij in elke uithoek van het Romeinse rijk gevierd. En nog steeds wordt hij vereerd. Er zijn groepen mensen die hem opnieuw heilig verklaren, er zijn talloze twitteraccounts om hem te eren, er wordt kunst over hem gemaakt en veel belangrijke schrijvers hebben over hem geschreven.
Alles over het theaterfestival in het Westbroekpark en het gehele programma vind je op de website van het de Parade.