Acteur Beau Schneider spreekt bij Indië-herdenking: 'Oorlog is nooit de moeite waard'

Eric en Beau Schneider
Eric en Beau Schneider © Linelle Deunk
DEN HAAG - Acteur Beau Schneider (34) spreekt op 15 augustus tijdens de Nationale Herdenking bij het Indisch Monument. Beaus vader Eric zat in een Japans interneringskamp. Eric (87) overleed afgelopen mei na een val bij zijn huis in Frankrijk. 'Voor mij wordt dit een bijzonder afscheid van Eric', aldus Beau. De Indië-herdenking is dit jaar voor het eerst 's avonds, tussen 19.00 en 20.30 uur.
Eric Schneider werd geboren in Nederlands-Indië. Toen hij 7 jaar was zag hij hoe Japanners in 1942 Java binnenvielen. Zijn vader werd meegenomen en moest dwangarbeid verrichten aan de Birma-spoorlijn. Samen met zijn moeder en broertjes bracht de kleine Eric de oorlog door in de Japanse interneringskampen Tjihapit en Adek.
Bij de onthulling van het Indisch Monument in de Scheveningse Bosjes in 1988 was Eric de eerste spreker die een toespraak hield. In 2015 deed hij dat weer, samen met zijn zoon Beau.

Ons verhaal vertellen

Dit jaar staat Beau alleen bij het monument. 'Ik vind het een eer dat de organisatie mij heeft gevraagd om op 15 augustus te komen spreken. In mijn toespraak wil ik het persoonlijke verhaal vertellen van mijn vader en opa. Wat betekende dat voor hen?'
Volgens Beau sprak zijn vader niet graag over zijn kampverleden. 'Alleen op het toneel voelde hij zich vrij om dat te doen. Nu krijg ik een podium om ons verhaal te vertellen.'

Oorlog is nooit de moeite waard

Ook wil Beau, onder andere bekend van Goede Tijden, Slechte Tijden en SpangaS, jonge mensen duidelijk maken hoe belangrijk het is om te herdenken. 'We weten dat een oorlog nooit de moeite waard is. Hoeveel pijn, verdriet en ellende dat met zich meebrengt. Hoeveel een oorlog kapotmaakt. Toch lijken we er niet van te leren.'
De Indiëherdenking wordt dit jaar live uitgezonden door de NOS op NPO1.
In de documentaire De oorlog van acteur Eric Schneiders bezoeken zijn zoons Olivier en Beau de Japanse kampen waar hun vader in zijn jeugd gevangen zat:
Op 15 augustus wordt jaarlijks stilgestaan bij het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden en worden alle slachtoffers herdacht van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van toenmalig Nederlands-Indië. Ieder jaar groeit de belangstelling en nemen nieuwe generaties deel aan deze herdenking. Op indischmonument.nl herdenken we degenen die onze vrijheid bevochten het hele jaar door. Al vele betrokkenen lieten hun gedachten achter in de vorm van een Melati.

Elize zingt het Indisch Onze Vader

Zangeres Elize (echte naam Elise van der Horst) zingt tijdens de herdenking het Indisch Onze Vader. Elise heeft een Indische moeder en oma.
'Ik ben er trots op dat ik dit mag doen. Ik ken het Onze Vader, want ik heb op een christelijke school gezeten, maar ik kende de Indische variant niet. Ik kijk ernaar uit om dit samen met de blazerskapel van de luchtmacht te doen. Zoiets heb ik nog nooit eerder gedaan. Ik denk dat het heel mooi en gevoelig wordt, daar ga ik mijn uiterste best voor doen.'
Elize
Elize © William Rutten

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!