Robotstofzuigers als proef ingezet om thuiszorg te ontlasten

© Den Haag FM
DEN HAAG - In Den Haag en Amsterdam worden robotstofzuigers ingezet in de hoop dat dat zorgt voor een lagere werkdruk voor thuiszorgmedewerkers. De proef in de twee steden moeten uitwijzen of die verwachting ook waarheid blijkt te zijn.
Een kleinschalige pilot in de hoofdstad liet eerder al positieve resultaten zien. De stofzuigers zorgden voor tijdswinst, verlichting van de werkzaamheden van de zorgmedewerkers en meer zelfredzaamheid bij de cliënten. Deze nieuwe proef moet laten zien of de eerdere resultaten maatgevend zijn.
Gedurende de proef in de twee steden worden een jaar lang 100 robotstofzuigers ingezet bij mensen die hulp bij het huishouden ontvangen als onderdeel van de Wmo. In Den Haag wordt daarvoor samengewerkt met zorgaanbieders T-zorg en Axxicom. De eerste resultaten worden verwacht in het tweede kwartaal van 2023.
Illustratie: gemeente Den Haag
Illustratie: gemeente Den Haag

'Technologie is geen doel op zich'

'Technologie is geen doel op zich, maar een middel om de kwaliteit van leven, en in dit geval van werken te verbeteren. Technologie moet bij mensen passen en niet andersom. Dat geldt net zo goed voor zorgontvangers als voor zorgverleners', zegt zorgwethouder Kavita Parbhudayal (VVD).
Wat de wethouder betreft zijn er meer vormen van innovatie mogelijk: 'We zien enorme kansen; niet alleen in de technologische vernieuwing zelf, maar ook in de veranderkracht die ondernemers, investeerders en kennisinstellingen in deze sector met zich meebrengen. Door die wereld te koppelen aan de thuiszorg in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) verwachten we zorg en ondersteuning slimmer te kunnen organiseren.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!